Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Четирите стълба на вселената

Мая Жалова-Канвар, България

24 юни 2023, събота

Зала 4

24.06.2023 – 10:00-17:00

Четирите стълба на вселената

Мая Жалова-Канвар, България

Танцов семинар - теория и практика

“Четирите стълба на вселената” е интерактивно пътуване към сърцевината на най-древната и сложна танцова форма в света. Бхаратанатям възниква преди 3000 години в храмовете на Южна Индия и достига в автентичния си вид до днес благодарение на “Натяшастра” - най-цялостния и завършен танцов трактат, създаван някога. 

Теоретичен блок|10:00 - 13:00 ч.

10:00 - 12:00: Лекция “Четирите стълба на Вселената: Основни принципи на индийския класически танц”
12:00 - 12:30: Демонстрации на хореографии от класическия репертоар на Бхаратанатям
12:30 - 13:00: Дискусия (Q & A)
13:00 - 14:00: Обедна почивка

Практически блок|14:00 - 17:00 ч.

  • Тatti Kumbidal (Тройното приветствие)
  • Основни позиции в Бхаратанатям
  • Основни удари с краката в Бхаратанатям
  • Позиции на ръцете в чистия танц
  • Panchanadai (Петте походки)
  • Navarasa (Деветте емоции)

Теоретичната част на семинара, последвана от танцова демонстрация, запознава зрителите с ключовите принципи на индийския класически танц, проследявайки концептуалното им развитие през вековете. Практическата част дава възможност на участниците - любители, танцьори и хореографи, да изпробват основни танцови техники, преживявайки непосредствено артистичния и ритуален аспект на една хилядолетна традиция. 

Човешкото тяло е инструмент, чрез който се разгръща творческия потенциал на съзнанието, а танцьорът е поклонник, жрец и медиатор между божествено и човешко, поддържащ равновесието между двете. Танцът се заражда като като идеен импулс и завършва като физически акт, в чийто времеви и пространствен отрязък танцьорът се превръща в средоточие на вселената. 

Мая Жалова-Канвар проследява нишката, свързваща основните параметри на индийското танцово изкуство и разкрива една по една опорните точки на древноиндийската философия на танца, илюстрирайки тяхното приложение в съвременната танцова практика.

Цени

Теоретичен блок: 35 лв.
Практически блок: 35 лв.
Теоретичен + практически блок: 50 лв.

Условия за участие

Практическият блок е подходящ за всички нива. Не се изисква предварителен опит в областта на индийския класически танц. Желателно е участниците да носят дрехи, удобни за активна физическа дейност (клекове, разтягане, подскоци) и да се чувстват комфортно боси. Препоръчително е всеки участник да носи собствено шише за вода.

За водещата

Мая Жалова-Канвар е родена в София. Завършва с отличие специалност “Културология” в СУ “Св. Климент Охридски”, магистратура “Културна антропология”. Автор е на два поетични сборника - “Аморенто”(1999) и “Книга на безумията” (2003), на изследването “Религиозни практики в ромските общности” (2001), на есета и пътеписи, публикувани в българските периодични издания. Като дългогодишен член на независимото артистично сдружение “Изкуство в действие” работи в областта на пърформанса и танцовия театър, реализирайки множество авторски изяви и участия в международни младежки проекти в България, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния и Белгия.
Печели стипендия на Индийския съвет за културно сътрудничество (ICCR) и заминава за Ню Делхи, където в продължение на 5 години изучава Бхаратанатям, класически танц от щата Тамил Наду, Южна Индия. Като възпитаник на падма бхушан гуру доктор Сароджа Вайдянатан (Школа за класическа музика и танц „Ganesa Natyalaya“), участва в редица представления на едни от най-престижните индийски сцени. След успешното си дипломиране придобива званието калашри (майстор на изкуството). Автор е на двуезичния албум „Танцувайки Индия. Пътуване към Изтока“ (2012), посветен на индийското класическо изкуство, както и на поредица семинари и лекции-демонстрации в България и САЩ. Понастоящем е хоноруван лектор по история на античния танц в Международната организация и професионална мрежа за хореографи Dance ICONS, Inc. във Вашингтон и член на националното жури в категория “Танцова хореография” на ежегодния конкурс “Отражения”, организиран от Асоциация на родителите и учителите в САЩ.