Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Уъркшоп с унгарския хореограф Мате Месарош

Мате Масарош, Унгария

10 април 2022, неделя

Зала 2

10.04.2022 – 10:00-12:00

Уъркшоп с унгарския хореограф Мате Месарош

Мате Масарош, Унгария

Продължителност: 2 дни x 120 минути

За кого: студенти по хореография и професионални танцьори

Ограничения: 20 души - за предпочитане едни и същи хора в двете сесии

Цена: 20лв

Ръководител: Мате Месарош

За записване: https://forms.gle/X8qASTpa8ruBPeSk7

 

За уъркшопа:

“В продължение на две сесии по два часа ще развиваме уменията си - ще скачаме, ще се търкаляме и огъваме, ще придобиваме умения, които ще помогнат на професионалните танцьори да се отличават във всеки вид танц, с който се захващат.

Вместо да преподаваме танцов стил, ние ще предложим нови основи в уменията на танцьорите, така че те да могат да се доближат до собственото си тяло и движение, без да го стресират и изтощават - което не означава, че няма ателието няма да бъде силно физическо.

Целта ми е чрез работилницата да направим тялото си по-пропускливо, по-достъпно, като се грижим за ставите си.

Ще се концентрираме върху физическата страна на движението – съотношението действие-реакция на телата, без никакви декоративни, естетически атрибути.

Ще следваме мотото на Форсайт: танцът е организирано падане.

И ще се забавляваме много, докато изпитваме как тялото ни се опитва да направи нещо, което никога не сме предполагали, че е възможно.” - Мате Месарош


За Мате Месарош:

Мате Месарош завършва Унгарската танцова академия през 1999. След три години в Съвременния балет на Сегед, той раобти с различни европейски трупи - (CarteBlanche – Норвегия, Lanonima Imperial – Испания, Ultima Vez – Белгия). След завръщането си в Унгария през 2014 създава четири хореографии - “Хиноки”, “Обединено пространство на двойнствеността” и “Механики на Дистанцията” - последната е част от селекцията на Aerowaves Twenty20. Последната му работа е “Чрез светлина” - инсталация от светлина и тела с премиера в Трафо, Будапеща през ноември 2021. Всички негови работи са били представяни в цяла Европа и отвъд океана. Той е редовен гост-хореограф на различни европейски танцови компании и театри, където често води семинари и ателиета.  Хореографията му е силно физикална, разглежда тялото като структурен феномен. Подходът му към тялото е като към динамичен обект, а към пространството като към постоянно променящ се пейзаж, създаден от противопоставянето на обекти, тела, звук и светлина.


Уъркшопът е организиран от АСТ фестивал за свободен театър, в партньорство с РЦСИ Топлоцентрала, SIN ART и “Институт Лист” - Унгарски културен институт в рамките на проекта Perform Europe.