Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

Четирите стълба на вселената

Мая Жалова-Канвар, Bulgaria

24 June 2023, Saturday

Studio

24.06.2023 – 10:00-17:00

Четирите стълба на вселената

Мая Жалова-Канвар, Bulgaria

“Четирите стълба на вселената” е интерактивно пътуване към сърцевината на най-древната и сложна танцова форма в света. Бхаратанатям възниква преди 3000 години в храмовете на Южна Индия и достига в автентичния си вид до днес благодарение на “Натяшастра” - най-цялостния и завършен танцов трактат, създаван някога. 

Теоретичен блок|10:00 - 13:00 ч.

10:00 - 12:00: Лекция “Четирите стълба на Вселената: Основни принципи на индийския класически танц”
12:00 - 12:30: Демонстрации на хореографии от класическия репертоар на Бхаратанатям
12:30 - 13:00: Дискусия (Q & A)
13:00 - 14:00: Обедна почивка

Практически блок|14:00 - 17:00 ч.

  • Тatti Kumbidal (Тройното приветствие)
  • Основни позиции в Бхаратанатям
  • Основни удари с краката в Бхаратанатям
  • Позиции на ръцете в чистия танц
  • Panchanadai (Петте походки)
  • Navarasa (Деветте емоции)

Теоретичната част на семинара, последвана от танцова демонстрация, запознава зрителите с ключовите принципи на индийския класически танц, проследявайки концептуалното им развитие през вековете. Практическата част дава възможност на участниците - любители, танцьори и хореографи, да изпробват основни танцови техники, преживявайки непосредствено артистичния и ритуален аспект на една хилядолетна традиция. 

Човешкото тяло е инструмент, чрез който се разгръща творческия потенциал на съзнанието, а танцьорът е поклонник, жрец и медиатор между божествено и човешко, поддържащ равновесието между двете. Танцът се заражда като като идеен импулс и завършва като физически акт, в чийто времеви и пространствен отрязък танцьорът се превръща в средоточие на вселената. 

Мая Жалова-Канвар проследява нишката, свързваща основните параметри на индийското танцово изкуство и разкрива една по една опорните точки на древноиндийската философия на танца, илюстрирайки тяхното приложение в съвременната танцова практика.

Цени

Теоретичен блок: 35 лв.
Практически блок: 35 лв.
Теоретичен + практически блок: 50 лв.

Условия за участие

Практическият блок е подходящ за всички нива. Не се изисква предварителен опит в областта на индийския класически танц. Желателно е участниците да носят дрехи, удобни за активна физическа дейност (клекове, разтягане, подскоци) и да се чувстват комфортно боси. Препоръчително е всеки участник да носи собствено шише за вода.

За водещата

Мая Жалова-Канвар е родена в София. Завършва с отличие специалност “Културология” в СУ “Св. Климент Охридски”, магистратура “Културна антропология”. Автор е на два поетични сборника - “Аморенто”(1999) и “Книга на безумията” (2003), на изследването “Религиозни практики в ромските общности” (2001), на есета и пътеписи, публикувани в българските периодични издания. Като дългогодишен член на независимото артистично сдружение “Изкуство в действие” работи в областта на пърформанса и танцовия театър, реализирайки множество авторски изяви и участия в международни младежки проекти в България, Германия, Франция, Турция, Полша, Румъния и Белгия.
Печели стипендия на Индийския съвет за културно сътрудничество (ICCR) и заминава за Ню Делхи, където в продължение на 5 години изучава Бхаратанатям, класически танц от щата Тамил Наду, Южна Индия. Като възпитаник на падма бхушан гуру доктор Сароджа Вайдянатан (Школа за класическа музика и танц „Ganesa Natyalaya“), участва в редица представления на едни от най-престижните индийски сцени. След успешното си дипломиране придобива званието калашри (майстор на изкуството). Автор е на двуезичния албум „Танцувайки Индия. Пътуване към Изтока“ (2012), посветен на индийското класическо изкуство, както и на поредица семинари и лекции-демонстрации в България и САЩ. Понастоящем е хоноруван лектор по история на античния танц в Международната организация и професионална мрежа за хореографи Dance ICONS, Inc. във Вашингтон и член на националното жури в категория “Танцова хореография” на ежегодния конкурс “Отражения”, организиран от Асоциация на родителите и учителите в САЩ.