Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

FREEFALL

Марион Дърова, Bulgaria

20 January 2023, Friday

Big hall

19.30 hour

FREEFALL

Марион Дърова, Bulgaria

Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва за падане или полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?

FREEFALL e пътуване към неназовимото, в територия небелязана от бинарността на мисълта. Както при лентата на Мьобиус, ще се вгледаме по-внимателно и ще открием, че двете страни са само привидности на едно и също нещо. Там ще срещнем тялото, което ни говори, тялото лишено от социален знак и полова принадлежност, за да открием човешкото. Ще подменим въпросa „кой Съм“ с този „как Съм“.

Андрогинни същества и митологичини образи се явяват и задават кодове в играта на социо-културни знаци. Мъжкото и женското са само позиции, които езикът утвърждава, но и които съществуват само там. Отвъд тях са отношенията между мен и другия, мен и света, и сложното им огледално съответствие, в което изпитваме неизчерпаем стремеж за решение на уравнението. Стремеж, който е незадоволим. Митологемите като фонд на несъзнаваното, свръхреалност, в която чудовището не е другият, а аз самият, представен през образа на другия. То ни плаши, както и ни прелъстява.  

Танцьорите се движат около стилизиран айсберг, фалически символ на нематериалната природа на изначалната ни Липса. Разбирането, че тя е външна, е измамно. Няма вътрешно и няма външно, само тялото, което преживява. Невъзможността да изкачат този обект създава ехо от движения в телата – те се наслаждават чрез страданието си, формирайки хореграфия на повторението в идеята за вечното завръщане. Така се появява насладата – неизчерпаемото удоволствие пред  недостижимото. Желаем, следователно съществуваме, защото ние никога не сме там, където е мисълта ни, но винаги сме с желанията си, като условие за съществуване.

FREEFALL e копродукция на One Dance Week, РСЦИ Топлоцентрала и Фондация Лъчезар Цоцорков. 

Марион Дърова, Bulgaria

Михаил Новаков
Михаил Новаков
Михаил Новаков
Михаил Новаков
Лина Кривошиева
Лина Кривошиева