Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Programme Location

Programme

Location Location

Location

Map

Address: 5 Emil Bersinski Str., 1408 Sofia, Bulgaria

GPS: 42.68015, 23.31562

See on Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Sign up for highlights in the programme

By confirming your subscription, you agree to our Privacy Policy and Toplocentrala's Code of Ethics.

Thank you for subscribing!

НЕВИДИМА ДРАМАТУРГИЯ: физически театрални техники по метода на Еуженио Барба

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

07 June 2023, Wednesday

Black box

19.00 hour

НЕВИДИМА ДРАМАТУРГИЯ: физически театрални техники по метода на Еуженио Барба

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

За първи път в София ще се проведе творческо ателие по метода на световноизвестния театрален педагог Еуженио БАРБА, който е сред най-значимите фигури в театъра последните четиридесет години.

Водещите ще предложат иновативни интерактивни подходи в създаване на физически и вокални актьорски партитури, които се ползват в техниката devised театър по метода на Барба. Специално внимание ще се отдели за развитие на тялото и гласа като отправни точки за създаване на актьорска драматургия. Ателието ще наблегене на физическия театър като акцентът ще бъде върху отваряне експресивността на тялото/гласа, така че да се разшири театралният речник и умения на всеки изпълнител. Ще се въведат участниците в техниките на jo-ha-kyū, създаване на вокални партитури, съ-авторство при генериране на материал за създаване на представление (devised theater) и други.

Този уъркшоп ще развие:
- осъзнаване за тялото и актьорската игра
- творческо въображение
- умения за вокално и физическо общуване
- умения в създване на театрална композиция
- умения за създаване на физически и вокална партитура
- умения в т.н devised theater

Последният ден ще завърши с демонстрация пред публика. Уъркшопът е подходящ за актьори и танцьори, студенти и професионалисти, театрални педагози.

Информация и записвания оттук.

********

ДАВИД КОРИШ е американски театрален режисьор, живеещ в Коста Рика, който е специализирал при Еуженио Барба в Дания. Той е носител на национални и междунарони награди, поставя спектакли в Сан Хосе, Ню Йорк, Минеаполис, Единбург, Лондон и други. Той е създател заедно със съпругата си Роксана на театралната компания Teatro Abya Yala, чийто спектакли са отличени с множество награди включително четири пъти носители на национална награда за най-добра театрална трупа. Той е съ-автор на два тома сборници "Невидима драматургия", вторият от които получва през 2021г. национална награда за драматургия.

РОКСАНА ХАРПЪР е режисьор, актриса и драматург. Поставяла е театрални спектакли и опери в Коста Рика, САЩ, Великобритания, Гватемала, Бразилия и Мексико. Тя е автор на над 30 и преводач на над 80 театрални пиеси. Удостоена е многократно с национални награди за режисура и драматургия. Съ-основател със съпруга си Давид Кориш на Teatro Abya Yala в Коста Рика, която е четири пъти носител на националната награда за най-добра театрална група и една от най-влиятелните трупи в Латинска Америка.

https://www.teatro-abyayala.org

Събитието се организира от Театрални алтернативи

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура по програма за възстановяване и развитие на частни културни организация.

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)