Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Деветата

VIA NEGATIVA, Словения

17 май 2023, сряда

Зала 1

19.30 часа

75

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Деветата

VIA NEGATIVA, Словения

представление

„Деветата“ е галоп през легендарната „Симфония № 9 в ре минор“ на Бетовен, препускане между абсолютизъм и социализъм, пораженчество и оптимизъм, популизъм и вулгаризъм, хуманизъм и варварство.

Представлението преминава през цялото произведение на германския композитор, наложило се като „шедьовър на Западната цивилизация“, „гигантско и сложно“, „сюблимно“. И по средата на този „изключителен пример на човешкия дух“, застават артистите от словенската група Via Negativa – голи и подозрителни, без капка триумф на лицата, търсещи просто връзка между себе си и Животното.

Представлението е базирано на концепцията на Джорджо Агамбен за хуманизма като антропологична машина. В книгата му „Откритото. Човекът и животното.“ Агамбен адресира именно границите между човека и животното и логиката на Западната цивилизация, която припознава процеса на „хуманизиране“ на човека на първо място чрез систематичното му противопоставяне на животното. Животното постепенно избледнява и в идентичността на модерната личност започва да расте все по-голяма празнота, която се опитваме да запълним с различни идеологии. По този начин цивилизацията става все по-тежък идеологически багаж, под който личността постепенно колабира. Или, както Петер Слотердайк казва: „опитомяването на човека се провали… потенциалът на цивилизацията за варварство расте, ежедневната бестиализация на човека нараства.“

Събитието е част от 16-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

Билети: Предварителна продажба до 20 април 2023 - 15 лв.; до 8 май - 20 лв.; от 9 май - 25 лв.

Разговор с публиката, модериран от Младен Алексиев.

 

Международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от фондация „Брейн Стор Проджект“ и сдружение „Номад Денс Академи България“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по „Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена „Дерида“ и Галерия “Етюд”.

VIA NEGATIVA, Словения

представление

По идея на Via Negativa

Изпълнител/и Анита Вах, Грега Зорц, Кристина Алексова, Луп Абрамович, Магдалена Тука Концепция и режисура: Боян Яблановец

Концепция и режисура Боян Яблановец

Хореографски Консултант Анита Вах

Музика Лудвиг ван Бетовен, Симфония № 9

Маски: Барбара Ступица

Осветление и мениджър-сцена Игор Ремета

Видео Ана Чигон

Продуцент Шпела Трощ

Връзки с обществеността Сара Хоржен

Продуцент/и Via Negativa

Копродуценти JaJaJa NeNeNe Association Warsaw

Партньори „Бункер“, Любляна; A Part Festival Katowice; Fundacja Ciało; Umysł Warsaw Проектът се осъществява с подкрепата на град Любляна и Министерството на културата и националното наследство на Република Полша.