Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: ТЛМ - Телесна линия на мисълта

Симона Дяконеску/Ванеса Гудман, Румъния/Канада, Канада

16 май 2023, вторник

Зала 1

19.30 часа

50

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: ТЛМ - Телесна линия на мисълта

Симона Дяконеску/Ванеса Гудман, Румъния/Канада, Канада

Първите минути на това представление карат зрителите да си мислят, че то е изключително „телесно“, разказващо за приликите между хората и животните. „ТЛМ - Телесна линия на мисълта“ обаче не е посветено на тялото, а на всеки от нас, като микробен отпечатък и дори като система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка. Замислено като хибриден спектакъл, конференция и хореографско шоу, представлението ни пренася през миризмата, размножаването, физическите упражнения, имунитета и ни приземява в едно ново измерение на това какво може да наречем „идентичност“.

Симона Дяконеску е румънска хореографка и режисьорка, която работи в различни жанрове и формати. Работата ѝ е основана на изследвания и научен принос в областта на танца и маргинални исторически събития. Завършва бакалавърска и магистърска степен в катедрата по хореография на Националния университет по театър и кино в Букурещ, като притежава и допълнителна бакалавърска степен по „Филмова режисура“. Симона Дяконеску е основател на “Tangaj Collective” и на Международния фестивал на танцовия филм в Букурещ.

През 2022 г. е номинирана за артист на “Aerowaves”, асоцииран артист на Националния център за танц в Букурещ и ментор на платформата Forecast, под ръководството на френската хореографка Матилд Моние. Нейни творби са селектирани и представяни на фестивали, конвенционални сцени, неконвенционални пространства, кина, галерии и музеи, архитектурни обекти, достигайки до публика от Европа, Канада, САЩ, а напоследък и от Африка.

Ванеса Гудман е артистичен директор и хореограф на танцовото общество "Action at a Distance". С гордост споделя, че живее и работи на изконните земи на народите Musqueam, Squamish, и Tsleil-Waututh, коренно население на Канада. Ванеса е привлечена от изкуство, което има тежест и смисъл отвъд чисто естетическия и използва хореографията като възможност да изследва човешкото състояние. Има бакалавърска степен от университета "Саймън Фрейзър" (SFU) и работи с Алексис Флетчър, “Springboard Dansé Montréal”, “Votive Dance”, “Lamon Dance”, “Modus Operandi” и “The SFU rep class”. През 2013 г. получава наградата на Айрис Гарланд към Танцовия център и участва в програмата им "Юланда М. Фарис". Нейни работи са представяни на местно, национално и международно ниво в Канада, САЩ, Европа, Обединеното кралство и Южна Америка.

След представлението заповядайте на разговор с артистите, модериран от Елена Ангелова.

Продуценти: Tangaj Collective; Action at a Distance; Национален център за танц в Букурещ, съфинансиран от Националния фонд за култура на Румъния; Съвета по изкуства на Канада, подкрепен от Cultivamos Cultura, Biofriction, Left of Main, Plastic Orchid Factory.

Гостуването на представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд Култура по програма "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации” и Министерство на културата. ТЛМ - Телесна линия на мисълта е част от проекта "Retrocontrol - Performative Documentaries on the Move", съфинансиран от AFCN - The Administration of the National Cultural Fund. AFCN не е отговорен за съдържанието на проекта, или начина, по който резултатите от него могат да бъдат използвани. Те са изцяло отговорност на бенефициента.

Събитието е част от 16-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”.

Билети: Предварителна продажба до 20 април 2023 - 15 лв.; до 8 май - 20 лв.; от 9 май - 25 лв.

Представлението не се препоръчва за лица под 18 години.

Език: със субтитри на български и английски език

 

Международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от фондация „Брейн Стор Проджект“ и сдружение „Номад Денс Академи България“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по „Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена „Дерида“ и Галерия “Етюд”.

Симона Дяконеску/Ванеса Гудман, Румъния/Канада, Канада

Автор/и Симона Дяконеску и Ванеса Гудман

Изпълнител/и Симона Дабижа, Мария Луиза Димулеску

Артистични консултанти Оливия Нициш, Марта де Менезес

Визия Чиприан Чуклеа

Дизайн Чиприан Чуклеа

Светлинен дизайн Мариус Костаке

Продукция Андрея Андрей

Музика Monocube