Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

ПРЕМИЕРА: 37 клечки кибрит

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

06 декември 2022, вторник

Черна кутия

19.30 часа

75 мин.

ПРЕМИЕРА: 37 клечки кибрит

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

Tеатър

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации от различни държави –„36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург).

„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан.

Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент.

Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни.

Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Представлението се играе на български, немски и английски език със субтитри на български език. Екипът му е международен. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея.

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за драматургичен Икар копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion „Пепеляшки ООД“. \

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.

 

---

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община, Столична програма “Култура”, Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртембергсъс средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS).

С партньорството на РЦСИ Топлоцентрала (София) и Гьоте-институт България.Пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи.

 

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

Tеатър

С участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова, Нейтън Купър

Режисура Бернхард Ойстершулте 

Сценография Бернхард Ойстершулте 

Драматургия Гергана Димитрова 

Музика Юлиан Стоичков

Кукла Антие Тьопфер

Асистент режисьор Карина Илиева

Асистент сценография Таня Неделчева

Превод Александър Зицман - немски Александър Гюровски - английски