Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

37 клечки кибрит

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

21 януари 2023, събота

Зала 2

19.30 часа

75 минути

37 клечки кибрит

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

театрално представление

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации от различни държави –„36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург).

„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан.

Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен.Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент.

Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни.

Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Представлението се играе на български език и английски език със субтитри. Екипът му е международен. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея.

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за драматургичен Икар копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion „Пепеляшки ООД“. 

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ се играе на множество фестивали в Европа.
---
В България представлението през 2023 г. се разпространява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ЧАСТНИ КУЛТУРНИ ОРГАНИЗАЦИИ”, Едногодишен грант 2022 г.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична община, Столична програма “Култура”, Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртембергсъс средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS).

С партньорството на РЦСИ Топлоцентрала (София) и Гьоте-институт България. Написването на пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи.

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова

театрално представление

С участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Невена Калудова, Нейтън Купър

Сценография Бернхард Ойстершулте 

Драматургия Гергана Димитрова 

Музика Юлиан Стоичков

Кукла Антие Тьопфер

Асистент режисьор Карина Илиева

Асистент сценография Таня Неделчева

Превод Александър Зицман - немски Александър Гюровски - английски