Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Алея на космонавтите

Саша Валц & Гости, Германия

24 ноември 2021, сряда

Зала 1

19.30 часа

60 мин

Алея на космонавтите

Саша Валц & Гости, Германия

танцов пърформанс

През 1996, Алея на космонавтите е премиерата, с която отваря врати новооснованото пространство Sophiensaele в Берлин. Създаден на прага на нова епоха, спектакълът разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство. В една панелка в източен Берлин чувства и движения на три поколения се натрупват опасно около дивана в техния хол. Неудобно-комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танцуемото.

Саша Валц е хореограф, танцьорка и режисьорка. В началото на 1990-те тя развива импровизационния формат „Диалози“ в Берлин, където развива и практикува нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 е една от режисьорите на Шаубюне. През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние като трилогиите „Travelogue“ and „Körper“  както и имерсивната танцова инсталация „insideout“.

В следващите години тя прилага езика и стратегиите на съвременния танц, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налагайки жанра на хореографската опера. Едновременно с това Саша Валц съдейства за развитието на танца като средство за социална и социално-политическа комуникация. Като част от това начинание тя основава Детската танцова компания в Берлин през 2007, както и формата „ZUHÖREN“ („Изслушване“) през 2016. В настоящата си хореографска работа Валц се фокусира върху интензитета на колаборативния процес. 

През 2020 Саша Валц реагира на предизвикателствата от пандемията с различни проекти онлайн и на живо. Сред тях са онлайн „танцов дневник“, проектът „Диалози – релевантни системи“ първа и втора част, адаптация на хореографията „Сакре“ и други. През март 2021 в radialsystem Berlin има онлайн премиера и най-новото творение на хореографката „In C“, създадено по едноименната композиция от Тери Райли.

През 2009 хореографката получава Френския културен орден “Officier de l'Ordre des Arts

et des Lettres“. Заради големия ѝ принос пък през 2011-та ѝ връчват Немския федерален кръст за заслуги. От 2013 насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин.

Компанията Саша Валц & Гости е основана от Саша Валц и Йохен Зандиг в Берлин през 1993. До днешна дата повече от 300 творци и ансамбли в различни дисциплини от 30 страни са участвали като „Гости“ в над 80 продукции, „Диалози“ и филми. Саша Валц и Гости работи като международна и постоянно развиваща се мрежа от гост-партньори в продукции и представления. Компанията е допринесла за учредяването на иновативни пространства за артистичен диалог като Sophiensaele (1996) и radialsystem, Space for Arts & Ideas (2006). През 2013 компанията е обявена за Европейски културен посланик от ЕС, а през 2014 Фонда за изпълнителски изкуства връчват на Саша Валц и Гости почетната награда „george tabori“.

Работата на компанията е съсредоточена върху създаването на диалогични форми на творческо проучване и продукция с композитори, диригенти, визуални артисти и теоретици. Творческите резултати се представят пред разнообразна международна публика в Берлин и по света. Това вдъхновява интеркултурен диалог, който да бъде преживян на и зад сцената благодарение на хетерогенния състав на участниците с различен културен произход. Освен това Саша Валц насърчава приемственост в следващото поколение чрез последователни обучения и проекти.

Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на Гьоте-Институт България.

Саша Валц & Гости, Германия

танцов пърформанс

Режисура, хореография Саша Валц

Сценография Саша Валц, Томас Шенк

Костюми Анет Бетц, Саша Валц & гости Светлини: Андре Пронк

Видео Елиът Каплан

Композиция, музика Хано Лайхман, Ларс Рудолф Композиция, акордеон: Хуан Круз Диас де Гарайо Еснаола Репетиции: Хуан Круз Диас де Гарайо Еснаола Драматургия: Йохен Сандиг

Танц Хуан Круз Диас де Гарайо Еснаола, Люк Дюнбери, Мая Гомес, Агелики Гуви, Никола Маша, Такако Сузуки

Eva Raduenzel
Eva Raduenzel
Eva Raduenzel
Eva Raduenzel
Eva Raduenzel