Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

IN C

Саша Валц, Германия

10 октомври 2022, понеделник

Зала 1

19.30 часа

47 мин

IN C

Саша Валц, Германия

танцов спектакъл

Танцовият спектакъл „In C“, по музика на Тери Райли, концепция и хореография на Саша Валц, е първата продукция на РЦСИ Топлоцентрала.

Световната му премиерата се провежда онлайн в Берлин през март 2021 г. От тогава спектакълът е изнасян на различни сцени по света, сред които Швеция и Ню Йорк. Българската премиера се проведе на 27 и 28 май 2022 г. в голямата зала на РЦСИ Топлоцентрала като и двете вечери бяха разпродадени. Преживяването IN C продължава и през новия есенен сезон с дати за гр. София 10 октомври, 14 ноември и 4 декември и гостуване в гр. Варна на 6 ноември като част от фестивала Moving Body.

Спектакълът е представен от 12 български танцьори, които работят под ръководството на Орландо Родригез /Венецуела/ и Катерина Катарци /Италия/ от танцовата компания Саша Валц & Гости, Германия.

IN C е експериментален, постоянно развиващ се процес, който преосмисля диалога между танца, музиката и пространството. Движенията са 53 различни телесни фигури, които са като азбуката на нов език. Бройката не е случайна, тя е взета от схемата на музикалната композиция от 60-те, по която е изграден пърформансът. Движенията вървят задължително хронологично. Винаги се започва от първата и се завършва с последната, петдесет и трета фигура. Танцьорът е свободен сам да избере колко пъти да повтори всяка фигура, както и колко време ще остане в нея, докато реши да премине към следващата. През този процес той сам оформя пространството на движението си. Именно това превръща “In C” в структурирана импровизация и прави представянето му на всяка сцена уникално и различно.

"Привлече ме да преведа тези подробни инструкции в танц в хореографски анализ на музиката. Резултатът е игрова система, съставена от 53 фигури на движение за структурирана импровизация с ясни правила и закони. Дължината на парчето и броят на музикантите и танцьорите остават променливи. "In C" е динамична, модулна система, която остава адаптивна по време на пандемията. Вълнуващо предизвикателство е от нея да разработим много различни вариации и формати, както за професионални танцьори, така и в дългосрочен план за деца и аматьори." - Саша Валц

IN C e продукция на РЦСИ Топлоцентрала, която се осъществява в сътрудничество и с финансовата подкрепа на Гьоте-Институт България. 

-------

 „In C“, композиран от Тери Райли, представена по лиценз на G. Schirmer Inc. и Associated Music Publishers, притежатели на авторските права

Изпълнен от Bang on a Can All-Stars

от албума Terry Riley: In C (CA21004)

Благодарности за записа на Cantaloupe Music

Записан в Световния финансов център в Ню Йорк през  1998 г.

Мая Байзер, чело; Дейвид Косин; звънчета, вибрафон; Стив Гилевски, бас; Скот Кани, мандолина; Майкъл Ловенстърн, сопрано саксофон; Ву Ман, китайска лютня (пипа); Лиза Мур, пиано; Тод Рейнолдс, цигулка; Марк Стюарт, електрическа китара; Дани Тюник, камбанки, маримба; Еван Зипорин, кларинет

 

Оригиналната продукция „In C“ е създадена от Sasha Waltz & Guests. Световната премиера беше на 6 март 2021 г. Създадена в Radialsystem. Sasha Waltz & Guests е финансирано от Сенатския департамент за култура и Европа. 

Концепция, хореография: Саша Валц

Музика: Тери Райли

Дизайн на костюмите: Жасмин Лепор

Светлинно оформление: Олаф Данилсен

Концепция, драматургия: Йохен Сандиг

Оригиналната продукция „In C“ е създадена и представена от Давиде ди Преторо, Едивалдо Ернесто, Мелиса Фигуейредо, Хуанхи Хуанг, Аннапаола Лесо, Михал Муалем, Заратиана Рандрианантенайна, Аладино Ривера Бланка, Орландо Родригез, Хоел Суарез Гомез.

Саша Валц, Германия

танцов спектакъл

Концепция, хореография Саша Валц, Берлин

Музика Тери Райли

Костюми Мартина Варийска

Участват Ана Петкова, Василия Дребова, Виолета Витанова, Емилия Тончева, Жана Пенчева, Зорница Стоянова, Ивайло Димитров, Искра Иванова, Карина Илиева, Филип Миланов, Яница Атанасова, Станислав Генадиев

Под ръководството на Орландо Родригез /Венецуела/ и Клаудия Катарци /Италия/, Саша Валц§Гости

Cahaya Eleven
Cahaya Eleven
Cahaya Eleven
Cahaya Eleven
Cahaya Eleven