Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Лекция Triple Self & Triple Thinking

ZIYA AZAZI

30 май 2024, четвъртък

Зала 2

11.00 часа

180

Лекция Triple Self & Triple Thinking

ZIYA AZAZI

лекция и демо дервишко въртене

Лекция Triple Self & Triple Thinking и представяне на концепцията Dervish in Progress (DIP)

ВХОД СВОБОДЕН!

Троен Аз – Тройно мислене” е презентация за трансформациите на хората. Разглеждаме трилогията ум-тяло-дух в контекста на еволюционни, антропологични, религиозни, емоционални, социологически, технически, политически, духовни, научни и цифрови теми в груби очертания на минало, настояще и прогнозирано бъдеще.

През триади като син-дух-бог, животно-сапиенс-хомодеус, рептилен-лимбичен-когнитивен, земя-машина-данни, дискусията цели да подготви ума, сърцето и душата за универсална откритост и свобода. В същото време, чрез увеличаване на физическата, емоционалната и умствената гъвкавост и издръжливост, е възможно да се погледне на случващото се в днешния бърз живот от по-широка перспектива. Зия Азази ни предлага инструмент за целта с концепцията Dervish in Progress (DIP) - съвременна танцова терминология и формат, които се основават на практиката на въртене, позната в суфизма.

По време на въртенето има диференциация на възприятието, като неспособност на очите да виждат, на вестибуларната система да балансира, объркване за посока и възприемане на глас. Тези диференциации на възприятието са причинени от физическото ускорение и произтичащата от това центробежна сила. Повишената телесна температура със засилено кръвообращение и дишане предизвиква повишаване на ефективността на органите, жлезите и мускулите. На кратко, поради тези причини, необикновените електрически импулси в нервната система и засилената секреция на естествени биохимикали винаги са очаровали хората.

DIP предлага пространство и време за хора, които вярват в свободната мисъл и разбиране. В същото време им дава възможност свободно да се движат, държат и чувстват, докато се въртят.

Презентацията е подкрепена с изображения и видеоклипове от различни източници и семинари. Ще има време за въпроси и отговори, както и демонстрация на DIP, в която участниците могат да вземат участие.

-----------------------------------------------------------------

За Зия Азази

Зия Азази е роден в Антакия през 1969 г. Завършва минно инженерство в Истанбулския технически университет (ITU). Излиза на сцената като танцьор в Истанбул между 1990-1994 г. и прави първите си хореографии. Работи с различни танцови групи във Виена между 1994-2000 г. Удостоен е със стипендия Dance Weber през 1999 г. и с титлата "Най-забележителният танцьор на годината в Австрия" от списание "Ballet International".

Артистът от години интерпретира въртенето, един от основните танци на суфизма, с различни хореографии като създава и изпълнява авторските пърформанси Dervish in Progress, Azab, Dervish, Icons, Energy, Ember, Bolero, Neo Dervish и Kismet. В проектите си, той отдава място на различни клонове на изкуството, необичайни идеи, механични и технологични възможности и прави продукции с артисти като Себастиан Прантъл, Исмаел Иво, Марсия Хайди, Йоши Оида, Ян Фабр, Тиери Смитс, Кайхан Калхор, Парасту Форухар, Тимиос Ацакас, Мигел Анхел Берна, Клаудио Бетинели, Серж Адамс, Зад Мултака, Меркан Деде.

Докато взаимодейства с различни дисциплини той разработва и обогатява танцовата терминология Dervish in Progress (DIP), която преподава в 35 страни по света под формата на уъркшопи и ритрийти. Азази също изнася презентации пред академични и институционални кръгове като London Goldsmiths, Istanbul Culture, Vienna Music and Performing Arts Universities, Istanbul TEDx, Joyology Talks.

ВИЖТЕ СЪЩО:

Запознайте се с уникалната хореография и изпълнение на ZIYA AZAZI в пърформанса DERVISH на 29 и 30 май! 

Ето и пълната програма на събитията със Ziya Azazi в София:

 

ZIYA AZAZI

лекция и демо дервишко въртене

Концепция Ziya Azazi