Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Концерт на китайската музикална група Ling Remix

Лято с китайската култура в София, Китай

21 юни 2023, сряда

Тераса бар

20.30 часа

1.5 часа

Концерт на китайската музикална група Ling Remix

Лято с китайската култура в София, Китай

концерт

ВХОД СВОБОДЕН

Концерт на китайска музикална група Ling Remix с название „Очарование от Китай“ - микс от етно музика и поп ритми

Ще може да се насладите на мелодията на прекрасни фолклорни инструменти като ърху (струнен), в изпълнение на Чхай Юнджъ, суона (духов) в изпълнение на Ли Шоучън, пипа (струнен) в изпълнение на Хуан Ючи дидзъ (вид флейта) в изпълнение на Жен Джънуей.

Китайската музикална група Ling Remix създават смели и модерни музикални комбинации като към типичните китайски мелодии добавят съвременни елементи от поп, рок, киберпънк и др. Така те създават магичното усещане за застинала картина от китайската калиграфия и живопис като същевременно карат кръвта на зрителите да се раздвижи в екстаз. Четиримата млади виртуози свирят на музикалните инструменти: ърху (струнен), суона (духов), пипа (струнен) и дидзъ (духов). Гледанията на групата в интернет пространството надхвърлят 5 милиона, а сред най-известните им творби, популярни там са „В Чанан се сбъдват мечтите“ (Changan Meng) , „Трите тела“ ( San Ti) , „На битка като в сън“.

ПРОГРАМА НА КОНЦЕРТА:

●      „Закърмени от морето-величествения град Нинбо“

композитор: Ли Шоучън

„Закърмени от морето-величествения град Нинбо“ (Haitian Xiongzhen) е творба със съвременно звучене. В нея нежния звънък глас от съчетанието на традиционни китайски струнни и духови инструменти, т.нар.„съджу“ (букв.„копринени струни-бамбукови флейти“) се преливат с високия и писклив глас на духовия инструмент суона (муз.инструмент подобен на зурна) като по този начин се създава своеобразен контраст в мелодичното звучене, което носи чертите на традиционна китайска песен.

Чрез дълбоката и красива мелодия се описва крайморския град Нинбо, чиито жители, повлияни от местоположението на града от малки са закърмени в морския дух и се характеризират със свои естетически и културни особености. Нинбо е дом за всички хора, които успяват да бъдат единни въпреки различията си.

 

●      „Музикална Трилогия-Аниме “(Dongman Sanbuqu)

 адаптация: Джао Уей

 

Това е една невероятна комбинация от мелодии от любими аниме-филми съчетана с музика от филмираните версии на четирите класически китайски романа. За много от слушателите в Китай тази мелодия напомня за ваканция в детството.

 

●      „Глас от Небесния дворец“ (Yun Gong Xun Yin)

композитор: Сю Дзинчин

адаптация: Чшай Юнджъ и ZIO

Тематичната мелодия от серийния филм „Пътешествие на Запад“, по-късно придобила известност със заглавието „Глас от Небесния дворец“ описва смелия образ на главния герой Кралят на маймуните-Сун Укун. В „Пътешествие на Запад“ в името на справедливостта Сун Укун покорява демоните и се справя с всички изпречили се на пътя им.

В новата адаптирана мелодия звучат множество елементи от киберпънк.

 

●       „На битка като в сън“ (Daojian Rumeng)
мелодия и текст на песента: Уакин Емил Чау (Джоу Хуадзиен)
адаптация: Чшай Юнджъ, Ли Шоучън

 

„На битка като в сън“ е тематичната песен от филма за бойни изкуства, създаден по романа „Легенда за Небесната кама и Драконовата сабя“ на известния писател Дзин Юн. В новата адаптация на мелодията чрез хармония на инструментите суона и ърху се описва духа на китайското бойно изкуство.
●      Despacito

мелодия и текст на песента: Ерика Ендер, Луис Фонси и Деди Янки

адаптация: Чшай Юнджъ, Ли Шоучън
На 16 ноември 2017 г. песента Despacito печели най-много награди Грами за латино музика. Хитът получава отличия в категориите за запис на годината, за най-добро видео и за песен на годината.

За тази интересна компилация е използван музикален съпровод на ърху и суона като успешно е показана адаптивността и изразителната сила на традиционните китайски инструменти.

 

●      „Нова песен на пастира“ (Muming xinge)

композитор: Дзиен Гуани.

Мелодия, създадена въз основа на монголски фолклорни тонални особености, характерни за Ордос, Вътрешна Монголия. Песента отразява богатството и красотата на народно-фолклорното творчество с мелодия трогателно близка до сърцето и с жизнени, бързи ритми. Творбата рисува пейзаж от монголските степи и преливащите от живот пасища, които радват очите.

●      „Хвалебствена песен на птиците“ (Bainiao zhaofeng)

„Хвалебствена песен на птиците“ или букв. „Всички птици изразяват благодарността си към царя Феникс“ е традиционна китайска фолклорна мелодия за солово изпълнение на суона. Чрез творбата максимално се разкрива колко големи са възможностите на традиционния инструмент суона за пресъздаване на различни емоционални състояния.

В „Хвалебствена песен на птиците“ може да чуете сладкопойната чучулига, чуруликането на лястовиците, да усетите красивата пробуждаща се природа, която е изпълнена с аромати и жизнена сила. Песента се извисява с естествен глас, понякога тонът е закачлив, а друг път по-рязък. „Хвалебствена песен на птиците“ изразява желанието за един свободен и красив свят.

●      Fly me to the moon „Лети с мен до луната“

композитор: Барт Хауърд

адаптация: Чшай Юнджъ
Към джаз звученето на тази песен е прибавено традиционното звучене на ърху, което показва изразителните и адаптивни възможности на струнния китайски инструмент.

●      „В Чанан се сбъдват мечтите“ (Changan Meng)

композитор: Чшай Юнджъ

За тази творба се използват музикалните елементи от древно произведение от династията Тан, чиято музикална нотация е открита в комплекса с древни будистки пещери Дунхуан. Към произведението са прибавени модерно звучащия електронен музикален стил, както и напеви „цин“ от традиционната китайска опера в провинция Шанси и свирене на ърху, взаимствано от Пекинската опера. В тази песен може да чуете дървения духов музикален инструмент- били, който още в древността е разпространен от Централна Азия до Китай. Той представлява дървена тръба с осем пръстови отвора, подобен на кавала. По време на династиите Тан и Сун се използва за солови изпълнения, представяни в имперския двор.

●      „Сунски мелодии”

композитор: Чшай Юнджъ

Творбата е вдъхновена от „Сборник с песни и мелодии на Белокаменния даоист“. Белокаменния даоист-Байшъ даожен е поетическия псевдоним на сунския поет и композитор Дзян Куей. Традиционните китайски мелодии са съчетани с фънк стил и към тях са прибавени напеви от кунцю опера с рецитал на поезия на известни поети като Су Шъ и Ли Цинджао.

●      „Конно шествие с фенери-музикален съпровод”

композитори: Джао Уей, Чшай Юнджъ, Ли Шоучън

Музикалният съпровод на „Конно шествие с фенери” се използва по време на честването на Фестивала на фенерите Юенсяо в гр. Нинбо и околността. Мелодията създава тържествено, радостно усещане.

Групата Ling Remix е разнообразила тази традиционна фолклорна мелодия от Нинбо с елементи от  рок и блус, придавайки едно по-международно звучене на творбата.

Лято с китайската култура в София, Китай

концерт