Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Мате Месарош: Механика на дистанцията - перформативна партисипативна разходка

Мате Месарош, Унгария

12 април 2022, вторник

Открит театър

16.00 часа

60 мин

Мате Месарош: Механика на дистанцията - перформативна партисипативна разходка

Мате Месарош, Унгария

През пролетта на 2021 Мате Месарош създава партисипативна версия на хореографията от “Механика на дистанцията”, предназначена за публични пространства.

В оригиналната версия на фокус са разстоянието и движението на статични и динамични тела, подреждането на съвпадащи и несъответстващи си системи в едно пространство, както и близостта между телата. Изследването се случва чрез откриването на подходящото движение, което е превод на абстракцията към физическото тяло. Хореографът създава вариации за срещата на телата в пространството, като по този начин задейства възможностите за свободни асоциации. Телата поставят танца в перспективата на визуалните изкуства поради тяхната пластична, непрекъснато трансформираща се материална форма, а не на тяхната перформативност.

Във партисипативната версия спектакъла създателите канят участниците на много различно преживяване. Поредицата от движения и структури на представлението са превърнати в графики от Балас Фишер, визуален артист. Графиките и съответните инструкции могат да бъдат намерени в тази книжка. С нейна помощ участниците в 60-минутната разходка могат сами да пресъздадат деветте етапа на хореографията, водени от Мате Месарош. Книжката предлага на участниците възможността сами да изживеят разходката – като по този начин преминават от ролята на активни зрители в почти-изпълнители. 

QR кодът в задната част на книжката отвежда участниците до сайт, където могат да споделят своя опит в дигиталното пространство: там могат да качват снимки от разходката и пресъздаването на хореографията. 

Механика на дистанцията” гостува в България благодарение на платформата Perform Europe, в партньорство между SIN Arts, АСТ фестивал за свободен театър и РЦСИ “Топлоцентрала”.

 

Мате Месарош, Унгария

Хореография и концепция Мате Месарош

Съавтори Мате Месарош, Йена Ялонен, Жофия Тамара Вадаш, Арон Портелеки

Продуцент/и SÍN Arts Centre

Графики Балаш Фишер

Дизайн на брошура Анна Короловски