Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

НЕВИДИМА ДРАМАТУРГИЯ: физически театрални техники по метода на Еуженио Барба

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

07 юни 2023, сряда

Зала 2

19.00 часа

90

НЕВИДИМА ДРАМАТУРГИЯ: физически театрални техники по метода на Еуженио Барба

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

Презентация на 7-дневния уъркшоп с водещи ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

За първи път в София ще се проведе творческо ателие по метода на световноизвестния театрален педагог Еуженио БАРБА, който е сред най-значимите фигури в театъра последните четиридесет години.

Водещите ще предложат иновативни интерактивни подходи в създаване на физически и вокални актьорски партитури, които се ползват в техниката devised театър по метода на Барба. Специално внимание ще се отдели за развитие на тялото и гласа като отправни точки за създаване на актьорска драматургия. Ателието ще наблегене на физическия театър като акцентът ще бъде върху отваряне експресивността на тялото/гласа, така че да се разшири театралният речник и умения на всеки изпълнител. Ще се въведат участниците в техниките на jo-ha-kyū, създаване на вокални партитури, съ-авторство при генериране на материал за създаване на представление (devised theater) и други.

Този уъркшоп ще развие:
- осъзнаване за тялото и актьорската игра
- творческо въображение
- умения за вокално и физическо общуване
- умения в създване на театрална композиция
- умения за създаване на физически и вокална партитура
- умения в т.н devised theater

Последният ден ще завърши с демонстрация пред публика. Уъркшопът е подходящ за актьори и танцьори, студенти и професионалисти, театрални педагози.

Информация и записвания оттук.

********

ДАВИД КОРИШ е американски театрален режисьор, живеещ в Коста Рика, който е специализирал при Еуженио Барба в Дания. Той е носител на национални и междунарони награди, поставя спектакли в Сан Хосе, Ню Йорк, Минеаполис, Единбург, Лондон и други. Той е създател заедно със съпругата си Роксана на театралната компания Teatro Abya Yala, чийто спектакли са отличени с множество награди включително четири пъти носители на национална награда за най-добра театрална трупа. Той е съ-автор на два тома сборници "Невидима драматургия", вторият от които получва през 2021г. национална награда за драматургия.

РОКСАНА ХАРПЪР е режисьор, актриса и драматург. Поставяла е театрални спектакли и опери в Коста Рика, САЩ, Великобритания, Гватемала, Бразилия и Мексико. Тя е автор на над 30 и преводач на над 80 театрални пиеси. Удостоена е многократно с национални награди за режисура и драматургия. Съ-основател със съпруга си Давид Кориш на Teatro Abya Yala в Коста Рика, която е четири пъти носител на националната награда за най-добра театрална група и една от най-влиятелните трупи в Латинска Америка.

https://www.teatro-abyayala.org

Събитието се организира от Театрални алтернативи

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален Фонд Култура по програма за възстановяване и развитие на частни културни организация.

ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)

Презентация на 7-дневния уъркшоп с водещи ДАВИД КОРИШ (САЩ) & РОКСАНА ХАРПЪР (Коста Рика)