Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПАЯЦИ

VOX POPULI, България

16 юни 2024, неделя

Зала 1

19.30 часа

70 мин.

ПАЯЦИ

VOX POPULI, България

театрална инсталация

Актьори пресъздават истински истории на лишени от свобода, събрани от екипа през лятото на 2022.  
 
 „ПАЯЦИ“ - първа част от трилогията „Паяци“, „Нощни пеперуди“ и „Божи кравички“, с която VOX POPULI продължава изследването на маргинализирани социални групи, което стартира с поредицата „Невидими“ през 2012 . В навечерието на десетата си годишнина, Студиото започва този проект с поглед към едни от стигматизираните представители на обществото ни -  респективно затворниците, проститутките и представителите на монашеството.  
 
 „ПАЯЦИ“ изважда наяве истории от Софийския затвор  - как “лишените” понасят загубата на свободата; дали вярват, че ще бъдат реабилитирани след изтичането на присъдата си и как възнамеряват да продължат живота си оттам нататък.  „Затворник“ е печат върху личността, който трудно може да бъде изтрит и пречи на човека да се върне към нормалността. Много от лишените от свобода в някакъв момент отново попадат зад решетките -  често, защото към тях липсва обществено доверие към тях и/или не успяват да се интегрират. 
 
 През 2021 Студио за документален театър VOX POPULI радикално представи новата си творческа стратегия, а именно извеждането на театралното съдържание в екстериорна градска среда. Със създаването на своите 6 сценични кабини (автономни микро-сцени, в които за пръв път се разположи спектакълът „ЕКСПОНАТИ“ 2021), последвано от реализацията на открита сцена „Контейнер“, VOX POPULI  отговори на нуждата от социално-артистичен жест, роден ОТ и ЗА градската среда. Традиционният „вербатим“ метод на VOX POPULI, в който текстът за театър се ражда от живото слово на обикновени хора и изследва актуални, важни за обществото ни теми, е инструмент за провеждане на артистична акция със силна социална ангажираност. 
 
Историите са събрани със съдействието на Централен Софийски Затвор и в партньорство с „Български хелзинкски комитет“. 

Не се препоръчва за лица под 16 годишна възраст.

---

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на „Програма „Култура“ на Столична община. Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“.  
 
VOX POPULI развива своята дейност през 2022, благодарение „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд „Култура“ 

VOX POPULI, България

театрална инсталация

Драматургия и режисура Неда Соколовска

Сценография Невена Георгиева

Техническа реализация Ивайло Георгиев

С участието на Петко Каменов, Георги Налджиев, Живко Гущеров, Богдан Казанджиев, Николай Върбанов, Симеон Бончев, Петър Булиев, Поло Оконе