Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

ПИСМО ДО СЪВЕТСКО ДРУГАРЧЕ

Николай Гундеров и Димитър Събов, България

29 март 2023, сряда

Черна кутия

19.30 часа

ПИСМО ДО СЪВЕТСКО ДРУГАРЧЕ

Николай Гундеров и Димитър Събов, България

сатиричен спектакъл

ПИСМО ДО СЪВЕТСКО ДРУГАРЧЕ Е сатиричен спектакъл по пиесата „Хористи” от Николай Гундеров и Димитър Събов, отличена с Наградата за българска драматургия на Международния фестивал „Нова българска драма” и Националната награда за комедия на Студио „Диалог” в Чехия.

Майката, Бащата, Братът, Директорът, Литераторката, Бай Пенко, Председателят, Чехкиня, Германка и Пионерчето Петър в изпълнението на Александър Валериев. 

Кой изяде плодовете за натюрморта в часа по рисуване? Ще се справи ли учителят по военно дело  с изобразителното изкуство, пеенето и физическото възпитание в един учебен час? Какво да правим с мутирането на гласа, когато сме влюбени? Кой отличник от нашето училище ще бъде изпратен на луната? Как се прескача Берлинска стена с трамплин? Колко дълбоки чорапи трябват, за да пренесем западна музика през границата? Може ли без партньор в свободната борба? Кога ще пуснат татко от отрезвителното? По какво си приличат любовта и асансьорът? Чисто минало означава ли сигурно бъдеще? Защо бащата на Дианчето яде електрически крушки и свири на акордеон с един пръст? Смешни ли са вицовете за милиционери? Помагат ли светещите гъби срещу спирането на тока? Кой ще пее на международния фестивал „Златната пчеличка”? И как в един пощенски плик да влезе цялото ни детство? Ако успеете да отговорите на тези въпроси, може да ви зададем още толкова в представлението „Писмо до съветско другарче”, първата българска комедия след 1989 година, в която жителите на Народна република България са събрани в една класна стая, а смехът на глас не води до намаляване на поведението.

„Българските автори на пиесата са успели да съберат четиридесет години в два часа.”
Ладислав Смочек, чешки драматург

„Текстът е написан с ласкав хумор…”
Иржи Менцел, режисьор, носител на „Оскар”

„Мисля, че такъв естествен, активен, пестелив и резониращ диалог имат малцина драматурзи в Европа…”
Христо Бойчев, драматург

„Не познавам по-забавна, по-толерантна, по-фина, пронизана с хумор, с ирония, с артистична гротесковост интерпретация на тоталитаризма…”
Проф. Румяна Йовева, литературовед

„Това е нещо ново в жанра на съвременната българска комедия…”
Проф. Виолета Дечева, театровед

„Младият и талантлив актьор Александър Валериев се превъплъти в девет роли. Талантът му е завладяващ… Публиката в Братислава аплодира дълго спектакъла, след като се бе смяла през сълзи на трагикомедията.”
Из словашката преса

Николай Гундеров и Димитър Събов, България

сатиричен спектакъл

Режисьор Николай Гундеров

С участието на Александър Валериев