Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПроТекст 13: Пърформанс-четения на нови български пиеси

Теодора Георгиева, България

27 юни 2024, четвъртък

Зала 2

19.00 часа

90

ПроТекст 13: Пърформанс-четения на нови български пиеси

Теодора Георгиева, България

Пърформанс-четене на пиесата „Силни. Смели. Страховити.”

Това е една непоказвана до сега българска пиеса, селектирани от българския комитет към международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM `24.

„Силни. Смели. Страховити.“ е пиеса, която проследява историята на група момчета, които търсят своето място в света. „Кой съм аз? Каква е моята цел? Как мога да получа място в света?“ Битката, която се оформя между човека и неговите ценности и нуждата да бъде приет в общността с цената на това да се отврати от самия себе си.

„Докъде трябва да стигна, за да заслужа мястото си? Къде е границата? Има ли граница?“ Битката между силите, водещи към съзидание, любов и силите, водещи към гняв, страх.

Битката между силите, водещи към съзидание, любов и силите, водещи към гняв, страх.

„Аз съществувам ли извън общността?“

Любовта като надежда и спасение.

„Заслужавам ли това спасение?“

Спасението идва с примирието със себе си. Примирието идва с осъзнаването и поемането на отговорност за всеки направен избор.

Теодора Георгиева е завършила „Драматургия“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и „Педагогика на масовата и художествена комуникация“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Пише куклени и драматични пиеси, които се играят на сцените на Младежки театър „Николай Бинев“, София, Театрална работилница Сфумато, София, Драматично-куклен театър „Константин Величков“, Пазарджик, Държавен куклен театър „Георги Митев“, Ямбол, Държавен куклен театър Сливен. Има номинация за „Аскеер“ за Съвременна българска драматургия за пиесата „Междинна зона“ през 2023 година.

Организатор на тринадесетото издание на формата #ПроТекст е фондация „ЮРОДРАМ БГ“ в партньорство с организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни“ и международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM.

Екипът на ПроТекст развива формàта „пърформанс-четене” от 2007 година и представя в платформата си, нова европейска и българска драматургия. Формàтът представя пиесите по жив и съвременен начин, включвайки всички елементи на едно бъдещо представление в атмосфера, близка до импровизационния дух на джем сешъна в музиката. Така зрителите могат да видят “скица” на представление и целият му екип.

Инициативата има за задача да насърчава популяризацията на съвременни автори и пиеси, да обогатява театралния контекст с нови текстове за театър, да проследява новите тенденции в съвременната драматургия и да насърчава обмена между България и Европа в тази област.

Официални домакини и партньори на ПроТекст 13 са:

Фондация „Юродрам БГ“, ОСАИК „36 маймуни“, Eurodram, Гьоте-институт България, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“, Общински театър “Любомир Кабакчиев”, гр. Казанлък, Столична община и Министерство на културата.

ПроТекст 13 се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“.

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Теодора Георгиева, България

Пърформанс-четене на пиесата „Силни. Смели. Страховити.”

Автор/и Теодора Георгиева

Режисьор Тони Карабашев

Асистент режисьор Никол Василева

С участието на Светлозар Начев, Николай Николаев, Иван Станчев

Сценография/Костюми Яна Василева

Визуална среда Яна Василева