Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Звезда на име Слънце

DARK WAVE SOFIA, България

28 април 2023, петък

Сцена бар

19.00 часа

5 часа

Звезда на име Слънце

DARK WAVE SOFIA, България

пост-пънк и ню уейв вечер

Вечер, посветена на един от знаковите рок-изпълнители на ΧΧ в. – Виктор Цой. Уникална фигура за Източния блок, първоначално пренебрегвана от културологичния официоз, но понастоящем вече осмислена в целия мащаб на необикновения човек-явление. Лекцията и презентацията проследяват пътя на този „последен герой“, поставил свободата на личността и творчеството над всичко останало и по този начин превъзмогнал системата, в която е съществувал, без да иска и без да е получил каквото и да е от нея, воден от жаждата за самореализация – основната потребност на човека, който мисли и действа самостоятелно, на собствен риск, и не се осланя на чуждия опит и мнение. В актьорската игра Цой използва похватите на Джеймс Дин и Брус ли, в музиката си съчетава стилистиката на „Новата вълна“ и звученето на Ленинградските рок клубове, в картините му, близки до уличното изкуство, проличават влиянията на Кийт Харинг и Жан-Мишел Баския, а същевременно преживява, работейки като огняр в котелно отделение. Цой завършва приживе делото си и продължава да живее и след смъртта си в паметта и съзнанието на своите почитатели.
В традицията на пост-пънк вечерите, организирани от DARK WAVE SOFIA, ще почетем любими поети и авторски неща, ще чуем музикалния колаж на Дилян Еленков, вокал и китарист на култовата пънк банда „Кака Сяра“, както и парчета на проекта "На Червено", ще послушаме пост пънк и уейв.
*Dark Wave Sofia e платформа за пост-пънк, уейв, експериментъл музика и съпътстващи събития (концерти, пърформънси, изложби, лекции), създадена през 2010 година от Калоян Праматаров. Основна идея е самоорганизирането на общност от съмишленици, допринасяща за популяризирането и развитието на съответните музикални стилове. 

DARK WAVE SOFIA, България

пост-пънк и ню уейв вечер