Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ФЛАГ

Изложба на Албена Баева

12 септември-07 октомври 2023

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

12.09.2023., 18:00 часа

Работно време

Вторник - Петък: 14:00 - 21:00 / Събота - Неделя: 12:00 - 21:00 / Почивен ден: понеделник

ФЛАГ

Изложба на Албена Баева

Докато мащабите и неизбежността на настоящата климатична криза се разкриват пред нас, големите технологични компании колективно се впускат в надпревара във въоръжаването с изкуствен интелект (ИИ). Те изразходват огромни количества ограничени земни ресурси и енергия, за да създадат ИИ, който генерира безкрайни потоци от банални изображения и монотонни изречения. Под мотото "fake it till you make it", тези компании повтарят мантрата, че изкуственият интелект, способен да достигне и надхвърли човешките постижения, е само на една крачка разстояние. Обещания и страхове, че изкуственият интелект ще замени хората или направо ще ни изличи от лицето на Земята, допълват общия медиен шум.

На фона на подвеждащата реклама и шумотевица, свързана с изкуствения интелект, остава едно странно усещане. Макар и да е забележителна, тази технология не се опитва да реши истинските проблеми, които засягат повечето хора. Не се нуждаем от разговори с по-младото си аз, от повече изображения наподобяващи творби на популярни художници или от фалшиви биографии. Какво ще кажете да положим повече усилия да намалим зависимостта си от изчерпаеми ресурси, да имаме по-чист въздух, по-малко бюрокрация и корупция и по-добро здравеопазване?

Изложбата „Флаг“ надгражда върху генериран от ИИ програма QR код. QR кодът е емблемата на съвременните интернет връзки. Това е изображение, генерирано автоматично от програма, като навигационна връзка, която друга програма може да прочете. Това е изображение, създадено не с оглед на човешката естетика, а единствено за машинно потребление.

Популярните сега генеративни модели на изображения могат да създадат изненадващо правдоподобни художествени образи въз основа на огромна колекция от човешко изкуство и онлайн артефакти. Но какво ще стане, ако поискаме от ИИ модел за генериране на изображения да създаде един най-обикновен QR код? Тъй като този модел не знае какво е това, генерираното от него изображение ще бъде просто имитация, която не функционира. Този QR код ще е безполезен и няма да води до никъде. 

Албена Баева поставя QR кода, генериран от Stable Diffusion, върху бяло знаме. Знамената не са просто емблеми на държави или институции. Те се използват за маркиране на предмети или за привличане на вниманието. Програма за корекции отбелязва с флаг думи, които не са включени в речника. Във футбола се вдига флаг, за да се привлече вниманието на съдията към нарушение на правилата. Белият флаг се вдига като знак, че някой се предава. 

Украсеният с QR код бял флаг се носи върху жълт тор, наподобяващ спасителен пояс. Препратка към лодките, с които  хилядите мигранти се  опитват да прекосят Средиземно море всяка година. Този “дигитален сал” плава в 3D генериран океан в безкраен видео цикъл, в който спокойните води се редуват със силни ветрове и бури. Светът е под вода, а действието се развива някъде в далечното бъдеще. В характерния си интерактивен стил, Баева ни подканя да се полюлеем на люлки, направени от автомобилни гуми, и да погледаме морето, малко след края на летните ни отпуски. Море, което цяло лято ни се е струвало близко и топло и за което си мечтаем отново - като за пристан, почивка, спасение. Море, което постепенно превзема всичко, което познаваме. 

ПОВЕЧЕ ЗА АВТОРКАТА

Албена Баева работи с нови технологии, изкуствен интелект, електроника, творческо програмиране и добавена реалност. Интересува от това как технологиите променят възприятието ни за реалност и спекулира със съпътстващите митове, които биха се появили в следствие от тази промяна.

Албена има две магистърски степени: по реставрация и по дигитални изкуства от Националната художествена академия в София. През 2023 г. получава наградите Artist Changemaker и Denise Allen Emerging Artist от Global Fund for Women. Бенефициент е на наградата „Всичко ни е наред“ от Български фонд за жените през 2019 г., а през 2011 г. печели международната награда за съвременно изкуство Essl Art Award и специалната покана на VIG.

Работите ѝ са показвани на международни фестивали, в галерии и музеи в Европа и САЩ, а наскоро стана част от колекцията Art Collection Telekom.

Албена активно представя и подкрепя други художници в развитието на тяхната работа. Тя е съ-основателка на студио за интеркативен дизайн „Реактив“, интердисциплинарната платформа за нови пърформанс инструменти Runabout project, био-арт организацията Symbiomatter, както и единствената галерия за дигитално изкуство в България галерия „Галерия“ и прилежащият ѝ AR скулптурен парк „Площадка“. 

Изложба на Албена Баева

Художник / художници Албена Баева