Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Сега импулсът е да се живее! Изложба в София

Художествени инициативи сред природата и селата

02-17 септември 2022

Галерия Топлоцентрала - Куб

Откриване

02.09.2022., 13:36 часа

Работно време

Вторник - Неделя / 12:00 - 20:00

Сега импулсът е да се живее! Изложба в София

Художествени инициативи сред природата и селата

Изложба, организирана в рамките на проекта C4R (Cultures for Resilience), от tranzit.ro, в сътрудничество с Atelier d'Architecture Autogérée (Франция), Casco Art Institute (Нидерландия), Nethood (Швейцария) и в партньорство с Топлоцентрала (BG).

„Съвместният изследователски център на Европейската комисия (EC-JRC) предупреди, че настоящата суша може да бъде най-лошата от 500 години.“ (Евронюз, 10.08.2022 г.)

Днес някои биха приравнили устойчивостта с глупост, утопизъм, наивност. Защото светът се разпада на милиони неразбираеми парчета и явно реалистичното съзерцание на бедствието е всичко, което ни остава. За други обаче има семена, които трябва да се съберат и засят отново, дъждовна вода, която да се съхранява, общности, в които да се инвестира и за които да се полагат грижи. Ще поживеем и ще видим, както гласи една румънска поговорка. Стимулът за живот изглежда е единственото решение за бъркотията наоколо. Да живееш означава, че сегашното има смисъл, но тази вяра в живите далеч не е просто да се отдадеш на вечното сега, това е изпълнена форма на надежда. Някои биха го нарекли устойчивост и го свързват с умения и знания, които съществуват отдавна и продължават да се появяват отново, надграждани следвайки предизвикателството на сегашното време; или с доверие към нечовешки видове, които през повечето време вършат работата си за взаимна защита много по-добре от сложни и разрушителни химикали, произведени в запечатани лаборатории; или просто ще видят устойчивостта като блаженство от споделянето (реколти, идеи, приятели, прогнози и несигурност).

Участници:
- самоуправляващо се архитектурно студио, r-urban, CASCO, nethood, Remix the commons, tranzit.ro;
- Жил Клеман, Джорджиана Страт;
- Алекс Аксинте, Богдан Янку, Моника Строе, Александру Вартей;
- GreenMogo, Legumim/ Gastronaut, Luca’s Farm, Nettle Garden, Țopa Farm, Soil and Soul, Seed Bank “Casa Semintelor”;
- Влад Басалици, Влад Брътяну, Адриана Чируца, Едуард Константин, Ото Худец, Делия Попа, Сорин Попеску, Анамария Правиченку;
- Овидиу Тичинделеану;
- New Rural Agenda - Нов селски дневен ред, Аделина Луфт;
- Карамбах (Адриана Чируца), Културно студио Cecălaca/Csekelaka (Оана Фаркас), Градинско ателие Кретести, Окръг Илфов (Делиа Попа), Пермакултура Кукуети (Раду Боеру), Дендрологичен парк „Романий-де- Жос“ (В. Лек), Дренарт (Стоян Дечев, Оливия Михълциану), Експериментална станция за изследване на изкуството и живота (Дана Андрей, Еди Константин, Валентин Флориан Никулае), Домът на светлината и информацията (Матей Беженару), Резиденция Интерсекция (Емануела Аскари) , Къща Ян Хала (Зузана Янечкова), LATERAL AIR (Кристина Куркан, Лучиан Индрей ), Мюзе. Инициатива Гемюзе (Мария Балабаш и Влад Михаеску), Галерия Na záhradke [В градината] (Ото Худек), Овощната градина Райка (Мартин Пиачек), Къща Ръдещи/ Ирина Ботеа Букан и Джон Дийн), Проект за повторно залесяване ( Василис Нтурос, Дора Зумпа), Siliștea Future Studios (Аделина Иван, Йоана Георгиу, Вирджиния Тома, Рамон Садик, Робърт Блаж, Влад Братеану), Резиденция Slon (Ралука Елена Дорофтей), Галерия Солар/ Ариана Ходорка и Алберт Каан), Резиденция Уотърмелън/ Даниела Палимариу, Александру Никулеску).


Изследователска изложба, включваща документация, създадена от дейностите на C4R, както и произведения на изкуството и документи, свързани с локализирано разбиране на устойчивостта. Първото издание на изложбата се състоя през юли 2022 г. в Букурещ и сега се премества в София, в адаптирана версия и с някои творби, които са представени за първи път.
В рамките на проекта C4R, tranzit.ro разгледа практики, които предефинират връзката с провинцията, със земята и почвата, с природата, с храната и природните ресурси, със селските общности и с хората в големите градове, които търсят устойчиви алтернативи на техния начин на живот.
Всички партньори в този проект са използвали разнообразни инструменти: антропологично и културно картографиране, конференции, дискусии и семинари, както и дигитални платформи, за да подчертаят различните форми на устойчивост в нашите общества, на изток, запад и север в Европа, като засягат въпроси от веригата на органичните храни, до устойчивите строителни материали, формите на общи блага и на управление, общности, структурирани около екологично мислене и действие, и не на последно място артистични инициативи, които търсят връзка с природата и провинцията.
Някои от тези различни разбирания за концепцията за устойчивост са отразени в изложбата Сега импулсът е да се живее!. Като част от проект, който все още се развива, изложбата предлага формат за продължителен размисъл по изследваните теми.
Регионален център за съвременни изкуства Топлоцентрала е новият обществен културен институт в София, създаден в тясно сътрудничество между Столична община и независимата сцена за съвременно изкуство в България. Центърът предоставя платформа за сценични изкуства и музика и има изложбена програма, фокусирана върху съвременното изкуство и неговото социално, образователно и обществено въздействие.

Проектът е подкрепен от програма Творческа Европа – Култура на ЕК.
Фондация ERSTE е основен партньор на tranzit.

Художествени инициативи сред природата и селата