Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Тайна стая

Албена Баева

26 април-25 май 2022

Пространство Малък формат

Откриване

26.04.2022., 19:30 часа

Тайна стая

Албена Баева

Изложба

Изложбата „Тайна стая“ обединява по съвременен начин документи, видеоматериали и резултати от работилниците на международния проект „Цената на свободата и демокрацията“.

На фокус са темите за демокрацията, жертвите на социалистическия режим и травмата на Прехода чрез вербатим и форум театър работилници, насочени към млади хора от България, Германия, Полша, Румъния, Литва и Чехия.

В изложбата на преден план е преживяването на младите хора в срещата им с историята. Родени и отраснали в демокрация, те не са имали личен досег с Прехода, но това не означава, че не могат да го съпреживеят от разстояние. Днес се оказва все по-належащо да отворим врата към близкото минало и да направим равносметка за спечелените привилегии и пропуснатите моменти отвъд носталгията.

Мобилният телефон като основното средство на преживяване на реалността днес се превръща в средство за разглеждане на изложбата. QR кодове, разположени във външното пространство на „Топлоцентрала“ отвеждат посетителите до видеа на участниците в работилницата от България. Малката изложбена зала на „Топлоцентрала“ се превръща в тайна стая, където някога някой може би е слушал тайно „Бийтълс“.

Цялостният проект има международно измерение, като всяка работилница поставя различна тема пред своите участници. В България режисьорката Неда Соколовска събира заедно с участниците интервюта от улицата, спомени за ежедневния тормоз и ограничения над външен вид, облекло, прическа и поведение, наложени над младите хора от властта преди 1989 г. Партньорите от Литва избират да представят съвременен прочит на Шекспировия „Хамлет“ – пиеса, използвана от литовските режисьори като средство за съпротива на режима. В Полша с работилницата участниците преживяват отново преследването на дисиденти, а в Чехия те създават ситуация на сблъсък между стереотипите за миналото на младежите с живите му свидетели. Всеки отделен проект засяга отделен аспект от проблематиката на режима в Източния блок. Показани заедно, те сублимират една нюансирана история за Прехода и споделената ни история.

Проектът „Цената на свободата и демокрацията“ е финансиран от Европейската комисия по програма „Европа за гражданите“ (617771-CITIZ-1-2020-1-BG-CITIZ-REMEM) и се изпълнява от Фондация за предприемачество, култура и образование (България), KULTURLABOR TRIAL & ERROR E. V. (Германия), Vilnius Institute for Policy Analysis (Литва), Fundacja Inkubator Innowacji (Полша), Post Bellum (Чехия) и Centrul pentru Strategii de Dezvoltare a Tineretului (Румъния).

Албена Баева

Изложба

Художник / художници Албена Баева

Куратор Албена Баева

Продуцент Албена Баева

Изложбен дизайн Петя Боюкова

Режисьор Неда Соколовска

Звук Благовест Димитров

Камера, фотография Александър Михайлов