Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Лекция на Томас Дефранц: „Размиване на фона - чернокожият пърформанс като политическа онтология“

Томас Дефранц, САЩ

19 октомври 2022, сряда

Сцена бар

19.10.2022 – 17:00-18:00

Лекция на Томас Дефранц: „Размиване на фона - чернокожият пърформанс като политическа онтология“

Томас Дефранц, САЩ

Лекция

Лекция на изследователя, артист, хореограф и артистичен директор на SLIPPAGE: Performance|Culture|Technology - Томас Ф. Дефранц (Northwestern University, САЩ)

✦ Лекцията е със свободен достъп и ще бъде на английски език.

„Чернокожият пърформанс се явява онтологичен възел на танца като политика. Той възниква в условията на доминиращ капитал и обезценена човечност. Танцът, който се ражда в недрата на чернокожата общност, неизбежно се превръща в съставна част от политическата деятелност и политическата мисъл. Лекцията се занимава с централното място на чернокожия пърформанс не като политическа онтология, а като самата материя и иманентност на политическата онтология. Чернокожият пърформанс като подход към съвременните глобални политически идеи и структури се разглежда заедно с въпросите за естетическата му стойност, артистичните и технически умения, практиките и натрупаните опит и знания.“

Томас Ф. Дефранц е артистичен директор на SLIPPAGE: Performance|Culture|Technology – трупата, която се фокусира върху интерфейси за обработка в реално време на театралния разказ. Дефранц събира артисти, които изследват социалния потенциал в театрални представления, симпозиуми, семинари и публикации. През 2017 г. Дефранц получава наградата за изключителни изследвания в областта на танца от Асоциацията за изследване на танца. Автор е на концепцията и озвучаването на постоянна инсталация за черния социален танц в Националния музей за афроамериканска история и култура "Смитсониън". Дефранц участва заедно с други артисти във формации и форуми като Американския танцов фестивал, Movement Research, ImPulsTanz, Ponderosa и New Waves Dance Institute, преподава в MIT, Stanford, Yale, NYU, Hampshire College, Университета по изкуствата, Duke, Northwestern University и Университета в Ница. Тойкомпозира музика, проектира звукови пейзажи, пише интерфейс код, танцува, създава текстове и се чуди как бихме могли да се обединим чрез изкуството като регистър на възможности и експертиза. Дефранц вярва в общата ни способност да се справим по-добре и да ангажираме творческия си дух за колективно добро - антирасистко, протофеминистично и куиър-толерантно.

--

Лекцията е част от проекта „Социално-политическият потенциал на съвременния танц“, чийто основен акцен е международния обмен на идеи и практики на артисти, теоретици и куратори от САЩ и Балканите е организиран от платформа „Нови драматургии“ (София), The Chocolate Factory Theatеr (Ню Йорк), Локомотива - Център за нови инициативи в областта на изкуствата и културата (Скопие), Stanica/Station Service for contemporary dance (Белград), Movement Research Inc. (Ню Йорк).

Международният проект „Социално-политическият потенциал на съвременния танц“ се реализира в София с финансовата подкрепа на Trust for Mutual Understanding (TMU) и Национален фонд „Култура“, програма „Едногодишен грант“. Той се осъществява в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и АСТ Фестивал за свободен театър.