Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Атитюд

Томи Паазонен Финландия/Германия, Финландия

10 май 2023, сряда

Зала 1

19.30 часа

60

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Атитюд

Томи Паазонен Финландия/Германия, Финландия

танцов пърформанс (Финландия/Германия)

„Атитюд“ се появява след като хореографът Томи Паазонен смесва стриктния академичен речник на класическия балет с драматургичните импулси на съвременния танц. Той обръща поглед към онова, което е било фокус на неговия танц в продължение на 30 години, защото е решил, че е време да изследва процесите, формите и техниките на балетното си минало от 90-те години.

В това изследване ни повеждат Кай Брейтуейт и Джонатан Ройз Уиндъм - трима куиър балетни танцьори, изпълняващи съвременните танцови техники на Паазонен… на  балетни палци.

Резултатът е експериментален балетен спектакъл, изпълнен с технически умения и виртуозност.

Смесвайки балетната техника с куиър естетика и чувствителност, Паазонен не се стреми към пародия, а към разширяване на възможностите за използване на балетните палци като стимул за движение и хореография.

След шоутто сте добре дошил на разговор с артистите, модериран от Коста Каракашян.

 

Томи Паазонен, роден през 1970 г. в Хелзинки, Финландия, е хореограф, артистичен директор, танцьор, куратор, ментор и преподавател. След като танцува като солист в Хамбургския балет на Йон Ноймайер (1989–1994 г.), Балет “Lines” при Алонзо Кинг в Сан Франциско (1994–1995 г.) и Балет „Джофри” в Чикаго (1995–1997 г.), неговата танцова кариера прекъсва внезапно заради инцидент. През 2002 г. той се мести в Берлин, където създава своята организация PAA (Public Artistic Affairs) и работи в международен контекст като хореограф и постановчик в различни жанрове. През 2013–2018 г. е артистичен директор на Регионалния танцов център на Източна Финландия ITAK. През сезон 2019/20 г. се завръща на сцената след 23 години. Неговото автобиографично соло „Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия“, което българската публика вече гледа в програмата на „Антистатик“ през 2021 г., е първото солово представление, което създава за себе си. Неговата работа е била представена и продуцирана в Европа, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Бразилия, Хонг Конг и Токио.

Събитието е част от 16-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик”. Гостуването на представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по "Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.

Предварителна продажба до 20 април 2023 - 15 лв.; до 8 май - 20 лв.; от 9 май - 25 лв.

 

Продукция на Tomi Paasonen в копродукция с DOCK ART, финансирана от Департамента на Берлинския сенат за култура и Европа.

 

Международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от фондация „Брейн Стор Проджект“ и сдружение „Номад Денс Академи България“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по „Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена „Дерида“ и Галерия “Етюд”.

Томи Паазонен Финландия/Германия, Финландия

танцов пърформанс (Финландия/Германия)

Изпълнител/и Кай Брейтуейт, Джонатан Ройз Уиндъм

Звук Колин Комфърт

Светлинен дизайн Асиер Солана

Музика Дейвид Джуд Томас, Т78, CliQ, Орландо ди Ласо и Уайз Блъд