Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Място за изчезващи (Безнадеждно.)

Серджу Матис

09 май 2023, вторник

Зала 1

19.30 часа

120

16. ФЕСТИВАЛ АНТИСТАТИК: Място за изчезващи (Безнадеждно.)

Серджу Матис

представление (Германия/Румъния)

На това място мечателно отекват птичи песни, зов и скръб на изчезнали и застрашени видове птици, чиито истории трима изпълнители разказват. Подредени и композирани от AGF, познат ни още като Анти Грей, тези звуци се превръщат в артефакти, потънали в блясъка от срещата между човешкото въздействие и природата. 

Записите на птиците, събирани в продължение на няколко десетилетия от библиотеката "Маколи" към Лабораторията по орнитология в Корнел и Фондация “Xeno-canto” (Холандия), се смесват с истории - научни и митични - и с вълнуващ танц под хореографията на Серджу Матис. 

Представлението пътува из цяла Европа и участва в театралния фестивал “Piatra Neamț”, „Europalia“ (в Бозар, Брюксел), “Тanznacht Berlin” (на “Uferstudios”), фестивала “Artdanthé”, “ImPulsTanz” във Виена,  “DansFabrik” (Брест), фестивала “Bazaar” (Прага), „Latitudes Contemporaines“ и др.

Серджу Матис е румънски хореограф, роден през 1981 г. в Клуж-Напока. Танцовото си образование получава от хореографското училище в Клуж и академията по танц в Манхайм. Танцовата му кариера започва в “Tanztheater” в Нюрнберг. От 2008 г. живее и работи в Берлин, създавайки спектаклите “Keep It Real” (2013), “Explicit Content” (2015), “Neverendings” (2017), “Hopeless.” (2019), “UNREST” (2021), “DRANG” (2022), “Blazing Worlds” (2023). Води танцови лаборатории и други образователни формати в Германия и чужбина. През 2014 г. завършва магистърската програма “Solo/Dance/Authorship” в Inter-University Centre for Dance (HZT) и Университета по изкуства в Берлин.

Събитието е част от 16-ото издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”. Гостуването на представлението се осъществява в партньорство и с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерството на културата. 

Представлението е на английски език. 

Предварителна продажба до 20 април 2023 - 15 лв.; до 8 май - 20 лв.; от 9 май - 25 лв.

След края на представлението фестивалната програма продължава с откриващо парти с DJ Stèph в Бар “Сцена” (Топлоцентрала).

 

Международната програма на фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от фондация „Брейн Стор Проджект“ и сдружение „Номад Денс Академи България“, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ по „Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации“, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“, Сцена „Дерида“ и Галерия “Етюд”.

Серджу Матис

представление (Германия/Румъния)

Хореография и концепция Sergiu Matis

Асистент-хореограф Мартин Хансен, Манон Парент

Звукова инсталация и композиция AGF aka Анти Грей

Текст Филип Ингман, Серджу Матис, Мила Павичевич

Изследване на видовете: Филип Ингман

Изпълнение Никола Микалеф, Серджу Матис, Манон Парент

Драматургия Мила Павичевич

Звук Мартин Луц

Продукция 4Culture Association

Копродукция 4Culture Association и WASP Studios

Промоция и дистрибуция Данила-Фрайтаг, Агенция за изпълнителски изкуства

С подкрепата на apap - FEMINIST FUTURES, проект, съфинансиран от програма „Творческа Европа“ на ЕС и ICI-CCN Montpellier - Occitanie като част от проекта “Life Long Burning” (LLB) - към устойчива екосистема за съвременен танц в Европа, подкрепен от програма "Творческа Европа" на ЕС.