Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

17. Фестивал АНТИСТАТИК: hip piece

Верена Билингер и Себастиан Шулц, Германия

15 май 2024, сряда

Зала 1

19.30 часа

60

17. Фестивал АНТИСТАТИК: hip piece

Верена Билингер и Себастиан Шулц, Германия

Ритъм, който раздвижва бедрата и разклаща дупето: Разклатете и вашето! Това е призивът в новото представление на Верена Билингер и Себастиан Шулц, посветено на най-съкровената част на тялото, центърът на всички желания и съблазън, двигателят на танца. Представлението застава в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието, еротизацията и екзотизация, сексуалността и пола, политиките на идентичността и универсализма.

На сцената са група артисти с различен личен и професионален опит, които са посветени в изкуството на люшкане на бедра - от експерти по африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс, денсхол, различни стилове на хип-хоп (попинг, локинг, и др.) салса и туъркинг. Те представят своя подход към усвоените движения по начин, по който те понякога са сериозни, аналитични и уязвими, а понякога - игриви и буйни. В процеса на работа артистите изследват танца като начин да се освободят от етикетите и да станат повече и по-различни, отколкото са на пръв поглед.

Финансирано от “Fonds Darstellende Künste” с подкрепата на NEUSTART KULTUR – по пакета от мерки в сферата на културата и медиите, финансиран от комисаря по култура и медии на германското федерално правителство, Kunststiftung NRW, Министерството на науката и културата на провинция Хесен.

С подкрепата на: Z – Zentrum für Proben und Forschung Frankfurt, Frankfurt LAB, Schauspiel Frankfurt.

Копродукцията се осъществява в рамките на Алианса на Къщите на международните продукции, финансиран от комисаря по култура и медии към Германското федерално правителство, както и от Tanzplattform Rhein-Main.

Артистичната работа на Билингер и Шулц се финансира дългогодишно от Франкфурт на Майн и програма “Konzeptionsförderung” на федерална провинция Северен - Рейн Вестфалия.

Верена Билингер & Себастиан Шулц завършват приложно театрознание, както и програмата „Хореография и пърформанс“ към Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Артистичната им практика се основава на разбирането за движението като конвейер на живот и  знак за живот, с който те могат да създават образи, да въздействат и да откриват и емоционални полета на напрежение. През 2015 г. дуото получава специално дългосрочно финансиране от провинция Норд-Рейн Вестфалия за артистична продукция и основаване на собствена компания. Танцовият им филм “untitled (mirror)” е награден  от Greensboro Dance Film Festival, в САЩ, през 2021 г., а филмът им “Picknick” печели наградата за „най-добро движение“ на калифорнийските музикални видео и филмови награди през 2022 г.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2024 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България” с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида”, Национална галерия „Квадрат 500” и Клуб „Дом“.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа „Без дистанция” 2024 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Гостуването на представлението се осъществява в партньорство и с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерство на културата.

Разговор с артистите и публиката, модериран от ЕЛЕНА АНГЕЛОВА

Верена Билингер и Себастиан Шулц, Германия

Концепция, хореография Верена Билингер и Себастиан Шулц

Танц Давиде Дегано, Магдалена Дзеко (Минджу Ким), Камила Фиумара, Франк Куун (Томас Бауер), Киоко Оку

Костюми Аника Баум

Организация на проекта Андреа Герхолд, transmissions GmbH/Неле Ренцланд

Танцов коучинг Зуфиан Бангура, Нира Чантабуси, Лена Дрешър, Марилуз Фуенте Фигередо, Габриела Глайних, Карина Мария Гьолман, Лейла Нуур

Осветление Джими Кьомпел

Графичен дизайн Флориан Краус

Продукция Билингер § Шулц

Копродукция FFT Düsseldorf, Künstler*innenhaus Mousonturm Frankfurt am Main.