Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

17. Фестивал АНТИСТАТИК: Неустойчиви другари

Игор Коруга, Сърбия

21 май 2024, вторник

Зала 2

19.30 часа

17. Фестивал АНТИСТАТИК: Неустойчиви другари

Игор Коруга, Сърбия

„Неустойчиви другари“ изследва нови начини за борба с капитализма, чрез идеите за флуидната идентичност – онази, която се мени във времето, в една или друга посока на представите ни за половете и сексуалността. То се впуска в наследството на куиър еманципацията, чрез постоянен процес на конституиране и изкривяване на съпротивата, повлияна от западните „либерални" общества и социалистическите ценности за по-справедливо общество.

Чрез сравнителен анализ на историческите пресечни точки на куиър културата, изкуството и марксистката идеология в социалистическите, комунистическите и капиталистическите общества (Югославия, Румъния, Русия, САЩ, Великобритания), методологията на пърформанса търси примери за артистични практики, насочени срещу социалния и държавния догматизъм, хегемония, авторитаризма и деполитизацията, включително примери като критически реализъм и партизански танц в междувоенна Югославия, пънк контракултурата в Социалистическа федеративна република Югославия, югославско ново концептуално изкуство, куиър артистична опозиция в комунистическа Румъния, куиър ядрото на американската нова левица, протестите в Стоунуол и др.

Като теоретичен подход, разглеждащ пресечните точки на капитализма, класовата борба и куиър културата, куиър марксизмът предизвиква традиционните марксистки анализи, като критично разглежда категориите „пол“ и „сексуалност“, подчертавайки флуидността и сложността на идентичността и сексуалното желание. Представлението разглежда внимателно различните механизми на нормализация, потисничество, контрол и експлоатация, чрез които капитализмът, патриархатът и други системи на репресия се пресичат и взаимодействат.

Игор Коруга е артист на свободна практика, който работи в сферата на съвременния танц и хореографията. Образованието му по антропологията (Белградски университет) и по танц (UdK/HZT Берлин, DAS Трети Амстердам) му позволява да прилага хореографията като средство за интерпретиране на социо-антропологични феномени, с инструментариума на театъра, музея и мултимедииите. Работи като хореограф по сценично движение, също така е член на регионалния екип за архивиране и историзиране на съвременния танц в (пост)югославски контекст на регионалната мрежа Номадска танцова академия. Коруга има принос като автор в изтъкнати регионални списания за танц и сценични изкуства (“Maska Ljubljana”, “Walking Theory Belgrade”, “Movements Zabreb”). Като педагог на свободна практика работи с различни образователни платформи като „Станица“ в Белград, Гьоте институт, Югославски драматичен театър, Белград, Белградски танцов институт, Научен център „Петница“, Сърбия и др. Носител е на няколко международни танцови стипендии и отличия от местно значение.

Представлението е част от европейския проект SEEDS – South-East European Dance Stations. 

Гостуването на представлението е съфинансирано по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, Национален фонд „Култура“, програма „Целева подкрепа „Творческа Европа", и Календар на културните събития на Столична община за 2024 г.

Разговор с артистите и публиката, модериран от СТАНИМИР ПАНАЙОТОВ.

********************
Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2024 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България” с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида”, Национална галерия „Квадрат 500” и Клуб „Дом“.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа „Без дистанция” 2024 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Игор Коруга, Сърбия

Концепция, хореография Игор Коруга

Драматургия Димитрие Коканов

Музика Владимир Пейкович

Изпълнение Тамара Пиевич, Якша Филиповац, Мариана Гавричуич, Георге Плеску, Хунор Варга

Продукция Мариана Цветкович, Оливера Кецойевич, Теона Миличевич, Станица – служба за съвременен танц, Сърбия

Копродукция APAP-Feminist Futures, гранта за мобилност на The Culture moves Europe и Гьоте-институт, програма „Творческа Европа“ на ЕС, Министерство на културата на Сърбия, резидентската програма на “TanzFabrik” в Берлина, както и Tenerife LAV Residential Program.

Специални благодарности на: Културен център “Magacin”, Белград и театър „Ателие 212“, Белград.

Език английски