Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

17. Фестивал АНТИСТАТИК: Радикални мажоретки

Зуфит Симон, Германия

14 май 2024, вторник

Зала 1

19.30 часа

70

17. Фестивал АНТИСТАТИК: Радикални мажоретки

Зуфит Симон, Германия

„… власт за народа: Използвай тялото си… гласа си… направи избор…“

Великолепие, блясък и смесица от различни лозунги са компонентите на тази весела, сатирична алтернатива на войнствените форми на протест.

Телесната съпротива и хореографираните протести на публични места се превърнаха в ефективни и мощни средства за мирни демонстрации в капиталистическите демокрации. Създадено от куиър-феминистки активистки през 1990-те, радикалното мажоретно движение съчетава ненасилствени преки действия с театрални елементи. Мажоретките са добре познати като организирани групи по време на спортни състезания. Създателите на представлението използват и преобръщат кодовете на мажоретното изкуство, за да предадат посланията си.

С ярост, прецизност и хумор разнородният „ансамбъл“, ръководен от хореографа Зуфит Симон, която също се появява на сцената, поставя въпроса за какво си струва да се излезе на улицата.

„Зуфит Симон осъществява ясна концепция и представя ефективни изображения с голямо умение и интензивност. Заедно с екипа си тя успешно трансформира мирната форма на протест, известна като „радикални мажоретки", в неконвенционален танцов спектакъл, изпълнен с хумор и дълбочина." - из изявлението за номинацията за германската театрална награда "DER FAUST", 2023 – за танцова постановка.

Световната премиера на представлението е подкрепена от културния отдел на Мюнхен и Фондация „Долна Саксония" и е осъществена благодарение на BLZT, Баварската асоциация за съвременен танц, със средства на Баварското държавно министерство на науката и изкуствата. Изследователската фаза на представлението е подкрепена от Националната изпълнителска мрежа – Stepping out, финансирана от комисаря на федералното правителство за култура и медии като част от NEUSTART KULTUR, програма за подпомагане на танца, както и финансиране от “Fonds Darstellende Künste”.

Изпълнителката и хореографка Зуфит Симон е родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото “Wild Thing”. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър „Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт “I LIKE TO MOVE IT”. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в “Theaterhaus Jena”, където курира и танцова поредица. През 2019 г. завършва трилогията „не-емоционално”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. „Радикални мажоретки” е най-новата ѝ продукция, чиято премиера се състои през 2022 г., на сцената на “LOT-Theater Braunschweig“.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2024 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България” с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида”, Национална галерия „Квадрат 500” и Клуб „Дом“.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа „Без дистанция” 2024 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Гостуването на представлението се осъществява в партньорство и с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерство на културата.

 

Зуфит Симон, Германия

Артистичен директор и хореограф Зуфит Симон

Реализация и изпълнение Дорота Михалак, Ерика Лео/Софи Принс, Сунаяна Шети, Кари Шиу, Зуфит Симон

Звук Фредерик Олофсон

Светлинен дизайн JOM

Костюми Мирела Острайхер

Консултанти Клариса Рего, Мориц Гагерн

Продукционен мениджър Дийтрих Оберлендер

Връзки с обществеността Беате Целер

Фотограф Дийтер Хартвиг