Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

4. Българска танцова платформа // 17. АНТИСТАТИК: Еуфория на болестта

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

17 май 2024, петък

Зала 2

17.00 часа

4. Българска танцова платформа // 17. АНТИСТАТИК: Еуфория на болестта

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

представление

Фестивален билет на стойност 90 лв за 10 представления от програмата на 4. Българска танцова платформа може да вземете оттук.

Номинация за ИКАР 2024 в категорията Съвременен танц и пърформанс. 

Разбирането на човечеството за това що е болест претърпява дълбоки промени през вековете. От приписването на свръхестествени сили на болестите в древността през откритията на микробната теория през 19 век до пандемията от COVID-19 - разказът ни за болестта винаги е оформен както от напредъка на науката, така и от културни вярвания и практики на времето.

Представлението „Еуфория на болестта“ навлиза в дълбоката тема за болестта през „тялото“ на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството – вирусът, за да се вгледа в най-критичния момент за всеки човек: срещата със заразата Представлението изследва многопластовите отношения между клетката-гостоприемник и вируса, за да представи своята абстрактна перспектива върху тези толкова миниатюрни, но така съществени сложности, преплетени в един общ „танц“.

В „Еуфория на болестта” вирусът е метафорична проекция на тих нашественик, подобен на изкусител, на природна сила, който образува от нападатели.  Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват чрез поредица от плавни и динамични сцени, подчертаващи адаптивността, устойчивостта и непредсказуемостта на вирусното присъствие.

Представлението надхвърля буквалното, навлиза в символните аспекти на заразата и преплита прозрения и интуитивен опит от срещата с непознатото, създавайки сценична среда, която отразява сложните връзки между човека и вируса. В нея вирее и неминуемата еуфория, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат удоволствие и наслада.

В „Еуфория на болестта“ вирусът се превръща в ключ към артистично пространство, където границите между болестта, разбирането и човешкият опит се размиват и трансформират.

Вижте трейлър

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване на частни културни организации“ и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и Гьоте -институт България.

****************
Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2024 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България” с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития, Национален фонд „Култура” по  програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, проект SEEDS-South-East European Dance Stations, съфинансиран по програма „Творческа Европа" на Европейския съюз, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида”, Национална галерия „Квадрат 500” и Клуб „Дом“.

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Образователна платформа „Без дистанция” 2024 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Национален фонд „Култура” по програма „Целева подкрепа „Творческа Европа“, в партньорство с Гьоте-институт България.

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

представление

Концепция, режисура и хореография Ива Свещарова и Вили Прагер

Текст и драматургичен консултант Анна Данкова

Музика Цветан Момчилов

Костюми Пола Попова

Дизайн на осветлението Иля Пашнин

Изпълнител/и Ана Петкова, Зорница Стоянова, Даниел Денев, Ива Свещарова, Вили Прагер

Светлинен обект Александър Лазарков

Графичен дизайн Теодора Симова

Връзки с обществеността Културна фондация „А25“

Продуцент Фондация „Брейн Стор Проджект“