Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ARTIKULAT

Антони Райжеков и NAMES, Австрия

10 декември 2022, събота

Зала 1

19.30 часа

35 мин.

ARTIKULAT

Антони Райжеков и NAMES, Австрия

пърформънс-инсталация

Произведението АРТИКУЛАТ е създадено по покана на ансамбъл NAMES (Ансамбъл за ново изкуство и музика Залцбург) към медийния артист Антони Райжеков. 

АРТИКУЛАТ е комплексна, съвместна звукова пърформанс-инсталация за четирима музиканти, публика под наблюдение и аудио-визуална компютърна система, включваща биофийдбек, звуков и визуален синтез. Всеки музикант е оборудван със специално устройство за биофийдбек, което е прикрепено към тялото, като следи биосигналите по време на изпълнението, включващи: сърдечен ритъм, ниво на стрес и движение. Биосигналите на всеки музикант се проектират на сцената в реално време и модулират кратки аудиовизуални записи, изграждайки композицията. 
 
Работата се простира отвъд традиционното музикално изпълнение, фокусирайки се единствено върху артикулацията на звука чрез биосигналите на изпълнителите, като разкрива нещо много лично и корпорално, което обикновено остава скрито за публиката. Чрез пълното премахване на материалното присъствие на музикалните инструменти на сцената по време на пърформънса можем да се съсредоточим върху детайлната артикулация на физическото и звуково преживяване на изпълнителите. Компютърната система обаче включва камера за наблюдение, която засича всяко движение на публиката, което пряко влияе върху звука на пърформънса. Играта на изпълнение-в-заслушване сега е споделена между изпълнителите и публиката и груповата динамика на публиката заедно с био-сигналите на четиримата музиканти задвижват звуковата композиция, като създават специфична обратна връзка и социално взаимодействие между публика и изпълнители.  
 

NAMES (New Art and Music Ensemble Salzburg) е базирана в Залцбург съвременен музикален ансамбъл, основан през 2014 г. 
 
Ансамбълът има богата дейност, проекти и концерти на национални и международни места и фестивали като Festival Aspekte Salzburg, Dialoge Festival, Festival Mixtur (Барселона), Druskomanija (Литва), Transart Festival (Болцано), Daegu International Contemporary Music Фестивал (Южна Корея), Primavera Verona (Италия), Schönberg Center (Виена) или Adevantgarde (Мюнхен). През 2021 г. NAMES също започва свой собствен концертен цикъл в Залцбург и от 2018 г. има фиксирано сътрудничество с университета Моцартеум в Залцбург и неговото студио за електронна музика. Ансамбълът възприема себе си като колектив, който демократично работи върху всички артистични и управленски решения заедно. Комбинирайки желанието за камерна музика и майсторството на звука, NAMES вижда себе си като експериментална лаборатория за любителите на нови идеи и звуци. 

www.names-ensemble.com 
 
Антони Райжеков е интердисциплинарен артист, работещ в областта на звука, изпълнителските и дигитални изкуства, роден в София, България и в момента живеещ в Залцбург, Австрия. Райжеков има магистърска степен по театрална режисура и бакалавър по актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кр. Сарафов”, София. Учи джаз импровизация във Vienna Konservatorium и компютърно програмиране в LearningTree, Лондон. Той е съосновател на базирания във Виена лейбъл за нови медии THIS.PLAY [2013], фокусиран върху интерактивните технологии и изкуството, и асоцииран преподавател от 2012 г. по медии и цифрови технологии (интерактивни медии / експериментални медии) в университета за приложни науки (St. Pölten, Австрия), а от 2016 г. е гост-преподавател в Националната художествена академия (Магистърска програма „Дигитални изуства“ в София, България. 
 
Той е стипендиант на Akademie Schloss Solitude [2015-2017] - Щутгарт, Германия и Академия Халян [2014] - Халейн, Австрия. От 2004 г. работи професионално като съвременен художник в областта на „перформативните медии“, заимствайки от съвременните театрални, музикални и танцови изпълнителски практики, като създава генеративни музикални и графични композиции на движение, аудиовизуални произведения, базирани на интерактивни технологии и използвайки техники като сонификация , музификация, изкуствени поведенчески и нестабилни системи. Чрез проектиране и изграждане на пърформативни „инструменти“ той поставя медиите като творчески партньор и често като протагонисти и съ-автори, в допълнение към включването на публиката като активен съучастник, докато се опитва да разкрие скрити процеси и преплитания, често на границата на непредсказуеми резултати, оставяйки произведението само да се разгърне „тук и сега“. 
 
www.rayzhekov.com   

Събитието се реализира с подкрепата на Австрийско посолство София.

 

Антони Райжеков и NAMES, Австрия

пърформънс-инсталация

С участието на Матиас Лебуше - телесно-пиано Марина Иглесиас - телесна-бас-флейта Марко Сала – телесен-бас-кларинет Анна Линденбаум - телесна-виола

Фотограф Кристиан Шрат, Антони Райжеков