Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

LOD|Steve Salembier: BABEL

Steve Salembier, Белгия

10 март 2023, петък

Зала 1

19.30 часа

50 min.

LOD|Steve Salembier: BABEL

Steve Salembier, Белгия

аудио-визуален архитектурен пърформънс

След Bildraum (2014) за къщата и In between violet & green (2017) за пейзажа, Steve Salembier скицира портрет на града във Babel. За Salembier, Babel е градът, който съдържа всички останали градове, където временното се е превърнало в постоянно състояние на съществуване - където пътуването и движението е само по себе си дестинация и където линиите на метрото, ескалаторите и асансьорите превръщат обикновените движения в ритуали. Salembier прави дисекция на метрополията от 21-ви век като "неадекватен биотоп", в който напрежението между мегаломанията на градския пейзаж и намаляването на интимния свят на индивидите е увеличено.

Използвайки умалени модели, фотография и видео, той изобразява как отношенията между индивидите и тяхната среда на живот се променят фундаментално и как постоянно сме подложени на екстремни условия. Носейки се върху звуковите пейзажи на ZONDERWERK (Linde Carrijn и Dijf Sanders), BABEL се превръща в представление, където дишането се превръща в ритъма на съвременния космопол.

Поради Корона кризата изследователската резиденция на Salembier в Хонконг беше отменена. Реалността сякаш настигна проекта и принуди художника, подобно на останалата част от световното население, да наблюдава външния свят само през прозорци и екрани. Това беше ситуация, която подтикна Salembier да преосмисли Вавилон: ами ако объркването на езиците, което се спусна в библейския град, не е божествено наказание, а покана за адаптиране и промяна? Както никога досега и в безпрецедентен мащаб, глобалната криза поставя под въпрос нашето конвенционално използване на жилищни и работни пространства. Подобно на големия град днес, този Вавилон е апокалиптична строителна площадка. Превърна се едновременно в предложение, покана и въпрос: Как да се отнасяме към тази трансформация?

Steve Salembier, Белгия

аудио-визуален архитектурен пърформънс

Концепция, текст и пърформънс Steve Salembier

Композиция, музика ZONDERWERK (Linde Carrijn & Dijf Sanders)

Драматург Tom Rummens

Светлина, звук и видео Pino Etz

Изпълнителен продуцент Eva De Wolf

Продуцент LOD muziektheater