Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Духът на Китай, пресъздаден в танц

Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия, Китай

20 юли 2023, четвъртък

Зала 1

19.30 часа

80

Духът на Китай, пресъздаден в танц

Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия, Китай

танцов спектакъл

Едно представление в традиционен китайски стил,  съчетано с емоционалния и енергичен дух на младите китайски изпълнители. Традиционните китайски народни и класически танци ще ви омаят с колоритни елементи и богат фолклор. Нека да се насладим на традицията, пресъздадена в настоящето и да преоткрием заедно нейната красота.

За Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия (Beijing Dance Academy - BDA)

Разположена в квартал Хайдиан, с живописния парк Zizhu (Пурпурен бамбуков парк), точно от другата страна на улицата, Beijing Dance Academy е най-добрата институция за висше танцово образование в Китай. Създадена като Beijing Dance School през 1954 г., тя се развива в Beijing Dance Academy с одобрението на Министерството на културата през 1978 г. Упълномощена е да дава магистърска степен по танцови науки и магистърска степен по изящни изкуства (MFA) съответно през 1999 и 2005 г. Сега Академията има над 580 преподаватели и персонал и над 2000 студенти, включително около 1200 студенти и 150 докторанти.

BDA предлага широка гама от академични програми по пърформанс, хореография, танцови изследвания, арт дизайн за театър, филм и телевизия и публична администрация, с 18 концентрации на бакалавърско ниво и 36 концентрации на следдипломно ниво. Академията се състои от 10 отдела, включително отдели по китайски класически танци, китайски национални и фолклорни танци, балет, хореография, модерен танц, танцови изследвания, социални танци, музикален театър, художествена комуникация и художествен дизайн. Други основни секции включват Отдел за следдипломни програми, Отдел за общи курсове, Отдел за музика, Колеж за продължаващо обучение, Танцово образование и Център за управление на градирани изпити, Младежка танцова компания и Средно танцово училище към Академията, което е едно от ключовите специализирани средни училища в Китай.

BDA се гордее с висококвалифицирания си професионален преподавателски екип и академични постижения. Предлага разнообразие от танци с изобилие от учебни материали. От създаването си Академията е постигнала изключителни постижения в области като преподаване, изследвания и художествена практика. Той е култивирал голям брой отлични танцьори, учители по танци, хореографи и таланти в историята и теорията на танца, правейки забележителен принос за популяризирането и комуникацията на танцовата култура, както и за подмладяването и развитието на танцовото образование. Като предшественик на танцовото образование в Китай, Академията играе водеща роля в развитието на китайското танцово образование.

BDA започва да набира чуждестранни студенти през 1955 г. Към днешна дата тя е осигурила следдипломно, бакалавърско образование и професионално обучение за студенти от страни като Виетнам, Република Корея, Корейската народнодемократична република, Япония, Чехия, Мианмар, Нова Зеландия, САЩ, Франция, Германия, Канада, Сингапур, Алжир, Филипините, Полша, Малайзия, Индонезия и Бразилия. 

Танцови компании и делегации на Академията са посетили десетки страни по света, като често провеждат дейности за културен обмен както на правителствено, така и на неправителствено ниво. Благодарение на своя широк международен културен обмен и изключителни постижения в много други аспекти, BDA сега се радва на световна репутация на престижна танцова академия.

 

Фолклорен танцов ансамбъл към Пекинската танцова академия, Китай

танцов спектакъл