Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Еуфория на болестта

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

22 декември 2023, петък

Зала 2

19.00 часа

90 минути

Еуфория на болестта

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

пърформанс

Еуфория на болестта

или прекрачване на микроскопичните граници

Разбирането на човечеството за това що е болест претърпява дълбоки промени през вековете. От приписването на свръхестествени сили на болестите в древността през откритията на микробната теория през 19 век до пандемията от COVID-19 - разказът ни за болестта винаги е оформен както от напредъка на науката, така и от културни вярвания и практики на времето.

Представлението „Еуфория на болестта“ навлиза в дълбоката тема за болестта през „тялото“ на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството – вирусът, за да се вгледа в най-критичния момент за всеки човек: срещата със заразата Представлението изследва многопластовите отношения между клетката-гостоприемник и вируса, за да представи своята абстрактна перспектива върху тези толкова миниатюрни, но така съществени сложности, преплетени в един общ „танц“.

В „Еуфория на болестта” вирусът е метафорична проекция на тих нашественик, подобен на изкусител, на природна сила, който образува от нападатели.  Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват чрез поредица от плавни и динамични сцени, подчертаващи адаптивността, устойчивостта и непредсказуемостта на вирусното присъствие.

Представлението надхвърля буквалното, навлиза в символните аспекти на заразата и преплита прозрения и интуитивен опит от срещата с непознатото, създавайки сценична среда, която отразява сложните връзки между човека и вируса. В нея вирее и неминуемата еуфория, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат удоволствие и наслада.

В „Еуфория на болестта“ вирусът се превръща в ключ към артистично пространство, където границите между болестта, разбирането и човешкият опит се размиват и трансформират.

Вижте трейлър

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване на частни културни организации“ и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и Гьоте -институт България.

 

Ива Свещарова и Вили Прагер, България

пърформанс

Концепция, режисура и хореография Ива Свещарова и Вили Прагер

Текст и драматургичен консултант Анна Данкова

Музика Цветан Момчилов

Костюми Пола Попова

Дизайн на осветлението Иля Пашнин

Изпълнител/и Ана Петкова, Зорница Стоянова, Даниел Денев, Ива Свещарова, Вили Прагер

Графичен дизайн Теодора Симова

Връзки с обществеността Културна фондация „А25“

Продуцент Фондация „Брейн Стор Проджект“