Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Форум за гражданско въображение | Открита сесия

Илия Тошкин и д-р Вяра Границка, България

04 март 2023, събота

Зала 4

14.00 часа

Форум за гражданско въображение | Открита сесия

Илия Тошкин и д-р Вяра Границка, България

представяне

Форумът за гражданско въображение представлява лаборатория за съвместна творческа работа с директни впечатления от досега на гражданина със социалната реалност.
Същността му е хибридна –изграден като творчески проект, той използва подходи от сферата на терапията и социалните дейности и е насочен към широк кръг специалисти.
Той е предназначен е преди всичко за социално ангажирани артисти, терапевти и различни хуманитаристи, както и за продуценти и организатори в културната и социалната сфера, които са настроени интердисциплинарно. На откритата сесия е добре дошъл всеки, които е заинтересован от неговата концепция, но също и организатори, администратори и юристи, които могат да допринесат с опит, знания и усилия за неговото развитие като специфичен социален проект.
Досегашната работа във Форума за гражданско въображение се развива под формата на полуотворена група със средно 12 участници, които се събират всеки месец и работят заедно по темата за социалното напрежение. Те създадоха 12 пластични обекта – всяко със свое собствено име и характер, представляващи 12 архетипа на взаимоотношенията в българското общество.
На следващ етап от сесиите, други участници бяха помолени да нарисуват по едно графично произведение със затворени очи и с две ръце, за всяко от дванадесетте същества.
За целите на Форума се използват подходи от сферата на арттерапията, системната терапия, психодрамата и сетивния театър.
На първата открита сесия на Форума за гражданско въображение ще имате възможност да видите изложба на тези произведения, с кратък писмен анализ към всяко от тях, изготвен от куратора на проекта Илия Тошкин. Ще чуете представяне на проекта, ще можете да зададете своите въпроси, а накрая ще има и колективно рисуване върху голям лист
хартия.

Линк към фейсбук събитието.

Програма на събитието:

14:00 – 14:30 – Свободно разглеждане на изложбата
14:30 – 15:00 – Пърформанс "Похотливият жрец"
15:00 – 15:30 - Представяне на проекта от куратора Илия Тошкин
15:30 – 16:15 – Разговор с публиката с модератори Илия Тошкин и д-р Вяра Границка
16:15 – 16:30 – Почивка с малки лакомства
16:30 – 17:15 – Колективно рисуване с публиката върху голям лист хартия
17:15 – 18:30 – Свободно разглеждане на изложбата
Информация за водещите:
Илия Тошкин е сетивен и пърформанс артист, който съчетава различни артистични форми в своята работа. Вярва в колективната сила на изкуството да променя света и обича да извлича вдъхновение от конкретни пространства и културни реалности. Магистър по артистични паихо-социални практики и магистрант по арт-терапия. Брат на дете с увреждания и активен гражданин.
Повече на www.ilia.vision
Д-р Вяра Границка е арт-терапевт със сериозен опит в творческата работа с хора в неравностойно положение и ръководител на Център за социална рехабилитация и интеграция "Благовещение" към сдружение "Каритас". Освен това, тя е прекрасен художник-график и преподавател в катедра "Психология на изкуството и художествено образование" към Национална художествена академия.
Събитието се случва с любезното съдействие на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала". Специални благодарности на великолепната Елица Барамó (https://www.facebook.com/elisart21) за плаката и корицата на събитието във ФБ, на пекарна и магазин "Въздух" за лакомствата и на A Cube Contemporary за предоставената аудиотехника и на Иван Йотов за видеографското съдействие.
За контакти и повече информация: 0899 983 093 - Илия Тошкин

 

Илия Тошкин и д-р Вяра Границка, България

представяне