Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Гала

Жером Бел, Франция

14 декември 2021, вторник

Зала 1

19.30 часа

90 мин

Гала

Жером Бел, Франция

танцов пърформанс

"Гала" предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът на Жером Бел обединява танцови професионалисти и аматьори от различни сфери.

Различните сцени никога не ни призовават да даваме оценки, а разкриват начина, по който културният репертоар на всеки човек го въвлича в особена връзка с желанието за нещо друго, каквото е танцът.

Като отправна точка "Гала" ни задава въпроса: как можем да изведем на сцената личности и тела, които твърде често са изключени от възможността за показ? Как можем да използваме по най-добрия начин всички разнообразни ресурси на този уникален апарат, театъра - с неговите кодове, места, жанрове и професионалисти - за да разширим периметъра на това, което може да бъде показано в него? И как можем да го (пре)формираме в демократично средство, което да е в обсега на всички, които са привлечени от танца, пеенето и сценичните изкуства?

Воден от опита на семинарите, провеждани с аматьори, Жером Бел се стреми да създаде гъвкава рамка, с която да се движи и която може да породи голямо разнообразие от форми. Иска да бъде достъпна за любители от различни сфери и да им даде възможност да дадат всичко от себе си и да направят проекта свой собствен.

Резултатът е една гала вечер, която е малка, накъсана, с моменти на размисъл, като галерия от живи портрети. Със своето "Провали се отново. По-добре се проваляй.", Гала преминава от един театър в друг, като "огледало, което се разхожда край пътя", и ни разказва нещо за създаването на тези, които гледаме, както и за начина, по който гледаме.

ГАЛА е част от програмата „Мигриращото тяло” на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК и се реализира в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”.

Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Френски институт в България.

Жером Бел, Франция

танцов пърформанс

Дизайн и концепция Жером Бел

С помощта на Енрике Невеш

Асистенти по постановката в София Галина Борисова и Росен Михайлов

Продукция Жером Бел (Париж)

Костюми танцьорите

С участието на Александър Гочев, Васил Ряхов, Вероника Янакиева-Христова, Веса Тонова, Воин де Воин, Вяра Чаушева, Гергана Господинова, Емилия Радичева, Ения-Асена Денчева, Ирина Голева, Йосиф Йорданов, Кирил Милушев, Лидия Стефанова, Мая Голева, Мила Станкова, Мишел Мабел, Орлин Дворянов, Тосен Рамар, Хелин Хасан, Цвета Балийска-Соколова

Photographer José Frade
Photographer Herman Sorgeloos
Photographer Bernhard Müller
Photographer José Frade