Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

IETM SOFIA

IETM.org, Белгия

14 юни 2024, петък

Зала 1

09.00 часа

IETM SOFIA

IETM.org, Белгия

пленарна среща

IETM - най-голяма мрежа за изпълнителските изкуства се завръща в София на 12-15 юни 2024 г. в ТОПЛОЦЕНТРАЛА. Преди десет години, годишната IETM среща беше повод за активна кампания за създадаването на това пространство за съвременно изкуство и това постави началото на уникално сътрудничество между местната, независима артистична сцена и местните институции. 

Регистрациите за членове, нечленове и професионалисти в областта на сценичните изкуства, базирани в България и съседните страни, вече са ОТВОРЕНИ и скоро изтича крайният срок за ранни записвания: 15 май 2024 г.

От 12 до 15 юни българските артисти ще се срещнат с над 530 организации и творци от цял свят по време на годишната среща на IETM, която ще се проведе за втори път у нас и ще посрещне стотици представители на артистични компании, изпълнители, режисьори, продуценти и организатори на фестивали, задавайки нови хоризонти за гилдията у нас.

Всичко това ще бъде обединено под мотото на срещата Burn In, Burn Out, което ще постави всекидневието на артиста в контекста на менталното здраве и необходимостта от екосъобразна, устойчива среда на работа и живот.

Независимият артист по определение е мултифункционален феномен, някаква форма на съвременен факир - продуцира, играе, пише, отчита, организира, наглася, планира, носи, подрежда, продава, отчита, а когато му се отнеме и времето за зареждане, почивка, смяна на ритъма, саморефлексия - нещата стават в емоционален план реално застрашителни. Фокус на срещата е болезнения парадокс, че артистът "гори" за своето изкуство, но "прегаря" поради липсата на вътрешно пространство, спокойствие, сетивност. Тези нужди са в самата същност и мисия на артиста в обществото - да носи отстранение, свобода, смисъл. За всички тези неща малко се говори, те стоят като тема табу и сред самите артисти дори. За това решихме да озаглавим така срещата, да рефлектираме върху това "за какво горим и от какво прегаряме". 

За IETM: Мрежата на IETM е създадена преди 43 години в Италия и е с централа в Брюксел. 

IETM е неправителствена организация, самоорганизираща се система от хора - мрежа, която след успешната си работа през годините е извоювала доверието на европейските институции и вече е сериозен фактор и глас при формирането на сегашните и бъдещите европейски културни политики.

Ангажиментите и са да се работи и лобира за по-добри и по-справедливи условия за работа на артистите пред европейските институции и на локално ниво, да се подпомагат прогресивни местни инициативи на активни хора в отделните страни, но най вече да се организират живи срещи и да се създават постоянни и добри условия за взаимодействия между различните членове. 

Членовете на IETM са артисти на свободна практика, мениджъри, самопродуциращи се артисти, селектори на фестивали или арт центрове, културни активисти, представители на институции. Предимство за българските участници в мрежата е възможността да се срещнат с хора от различни страни, включително гости от Канада, САЩ, Тайван, Китай и разбира се - Европа. Обществото на IETM е един умален модел на света, който ни гостува за четири дни.

Пленарната среща на IETM в София през 2024 г. се провежда в рамките на проект"Творческа Европа" - "Новият международен проект в областта на сценичните изкуства" (NIPA): Поставянето на мост между местното и глобалното.

 

 

IETM.org, Белгия

пленарна среща