Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

КАСТОР / ПОРТРЕТИ НА НЕИЗВЕСТНОТО

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, България

29 декември 2022, четвъртък

Зала 1

20.00 часа

70 мин

КАСТОР / ПОРТРЕТИ НА НЕИЗВЕСТНОТО

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, България

музикално-драматичен и визуален пърформанс

Преследващи ни гласове на бъдещето…
Сънуваме небе над небето…

Дали мечтата на човек да достигне до далечни планети е само една утопия или може да се превърне в реална антиутопия? Самотникът Кастор, обитател на пуста колония на екзопланета в близкия космос, получава смущаващо съобщение от самия себе си с точни указания как да предотврати предстоящата си смърт. Изправен пред бездната на неизвестното си бъдеще, Кастор потъва в спешно разследване на също толкова неизвестното си минало, което поставя на изпитание неговата идентичност и го подмамва в скритите подмоли на собствената му личност.

Едно музикално-драматично и визуално преживяване на категорията „човешко“ – между необятния космос и екзистенциалния микрокосмос.

Номинация за наградата „Икар“ 2022 на Съюза на артистите в България за драматургичен текст.

„Времевият период, който нашият сюжет обхваща, е от 231 години, а изходното му събитие е онази пресконференция през 2016 г., на която Стивън Хокинг, Марк Зукърбърг и Юрий Милнер обявиха, че ще инвестират огромни средства в изработването на нова технология за скоростно придвижване на космически кораб, който да успее да преодолее „скромното“ разстояние от около четири светлинни години до една близка до Земята екзопланета в съседното съзвездие Алфа Кентавър. Мисълта на какво невероятно изпитание би бил подложен човекът, за да постигне дори тази неимоверно скромна мечта, застана в центъра на историята на Кастор Пек.“ Явор Гърдев

„Светът започва да изглежда все повече контролируем, а това, което започва да липсва в него, е непознатото, неизвестното. Все по-малко сме изкушени от него, независимо че то непрекъснато ни напомня за себе си. Това беше първичният ми размисъл и вдъхновение за създаването на музикалното произведение – диалектиката между прогреса и непознатото.“ Петър Дундаков

Оригинално и провокативно сценично произведение, което навлиза във въпросите на нашето съвремие. Камелия Николова, Литературен вестник

Петър Дундаков е успял да придаде чрез музиката усещането за безкрайност, за нещо извън волята и човешките понятия, за титаничността на космоса, успял е да се доближи до вселенската самота. Това усещане е постигнато и в цялостното решение на пространството и начина на взаимодействие между музикалния и театралния елемент. Албена Тагарева, сп. Homo Ludens.

Проектът е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022".

Билети: 20 лв. (стандартен) и 15 лв. (за учащи, пенсионери, хора в неравностойно положение)

След представлението на 6 април ще се състои дебат на тема УТОПИИТЕ И АНТИУТОПИИТЕ ЗА ЧОВЕШКОТО БЪДЕЩЕ с участието на екипа на спектакъла и с модератор Камелия Николова. 

Дебатът е част от проекта „СЦЕНАрт“ на Сдружение „АНТРАКТ“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант-2022“.

Петър Дундаков, Явор Гърдев, Венелин Шурелов, България

музикално-драматичен и визуален пърформанс

Идея и музика Петър Дундаков

Текст и сценична реализация Явор Гърдев

Визуална среда Венелин Шурелов

Участват Пламена Гиргинова (сопрано), Божана Юрганджиева (маримба и перкусии), Маргарита Илиева (роял), Иван Бърнев (в ролята на Кастор)

Звуков дизайн Генади Иванов

Разпространява Сдружение „Антракт“