Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Литературни срещи

Фондация "Прочети София"

06 април 2024, събота

Зала 1

18.00 часа

3 часа

Литературни срещи

Фондация "Прочети София"

"Литературни срещи" пролет 2024

Още с първото събитие през 2024 г. фондация „Прочети София“ отбелязва своето порастване. Тази година организацията, която стои зад „Литературни маршрути“, „Скритите букви“ и „Литературни срещи“ навършва десет години от своето съществуване. Точно под знака на този юбилей ще започне и третото годишно издание на „Литературни срещи“, чиято тема ще бъде „Порастване“. Събитието ни очаква от 4 до 6 април в РЦСИ „Топлоцентрала“ и Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство.

„Литературни срещи“ е годишна програма, която се провежда няколко пъти в годината с различни тематични акценти на различни места в града. През 2024 г. „Литературните срещи“ ще бъдат през април, юни и ноември, а още през април ще гостуват словенският писател Горан Войнович и румънската писателка Андрея Расучану. През юни гост ще бъде британският автор Крис Клийв, а през ноември ни очаква наистина голямо и важно литературно събитие.

Програма 6 април в РЦСИ “Топлоцентрала” - Зала 1

18:00 Българският роман за порастването
участват: Антония Апостолова, Емануил А. Видински и Камелия Панайотова
модератор: Ани Бурова

През последните години се появиха няколко романа, посветени на темата за порастването. Най-често автофикционални, в част от случаите - дебютни романи, обикновено добре приети от читателите и критиката, те предлагат различни варианти на сюжета за детството, юношеството и израстването в България в края на 20-ти и началото на 21-век. Защо е актуален този сюжет в литературата? Как може да бъде разказано детството и порастването? Какво е да израснеш в България през 90-те години на миналия и през първите години на настоящия век? Това ще бъдат и темите на разговора с писателите Антония Апостолова, Емануил Видински и Камелия Панайотова.

19:30 Разговор с Горан Войнович, Словения
Модератор: Бойко Василев
Известният словенски писател Горан Войнович пристига в София специално за Литературни срещи пролет 2024!Писател, поет, режисьор, сценарист, драматург и колумнист - Горан Войнович е считан за един от най-талантливите автори на своето поколение.

Разговорът с него ще води журналистът Бойко Василев.

Войнович завършва Академията за театър, радио, филми и телевизия в Любляна, като специализира телевизионна режисура и писане на сценарий. През 2023 г. Словения бе държавата-почетен гост на Панаира на книгата във Франкфурт, а Горан Войнович бе сред ключовите гости и участва в поредица от дискусии и събития.

Темата на тазгодишните „Литературни срещи“ е „Порастване", а младите герои са част от неговата литературна биография. Автор е на няколко книги, превеждани на много езици, и е носител на престижната европейска литературна награда „Ангелус“ и наградата „Кресник“ за роман на годината, която получава три пъти. Българските читатели познават книгите му в превод на Лилия Мързликар: „Югославия, моя страна“ и „Смокинята“. Буквално до броени дни предстои да излезе неговият роман „Джорджич се връща“. Всъщност тази книга прави доста връзки с дебютния му роман „Чефурите – вън!“ (2008), който му носи множество награди… и известни проблеми със словенската полицията, която привиква на разпит писателя заради обидите към полицаи, отправени от главния герой на романа Марко. Тийнейджърът в измислената история има проблеми с полицията, а Горан Войнович е принуден да обясни пред следователи в Любляна какво именно означава художествена литература. Действието на двете книги – „Джорджич се връща“ и „Чефурите – вън!“ е съсредоточено в люблянския квартал Фужине, имат общи герои и разглеждат сходни проблеми, свързани с живота на младите имигранти от различни етнически и културни общности.

Войнович е съсценарист на филма „Успех, Недим“ (Good Luck Nedim), спечелил наградата „Сърцето на Сараево“ и номиниран за най-добър късометражен филм на Европейската филмова академия. Режисьор е на късометражни и пълнометражни филми.

Визуалната идентичност е дело на Костадин Кокаланов от Studio FRANK.
„Литературни срещи пролет 2024“ се осъществяват с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Столична община, програма „Култура“.
Гостуването на Горан Войнович се реализира с подкрепата на Посолство на Словения в София, Slovenian Book Agency и Beletrina.
„Литературни срещи“ се организират от фондация „Прочети София“. Реализират се с партньорството на Национална галерия: Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство и издателство ICU.

Всички събития са със свободен достъп.
http://literarytalksbg.com/

 

 

Фондация "Прочети София"