Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

МАСТЪРКЛАС ЗА СВОБОДНИ ЕЛЕКТРОНИ

ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival, STEAM ROOM, България

16 май 2023, вторник

Сцена бар

19.00 часа

МАСТЪРКЛАС ЗА СВОБОДНИ ЕЛЕКТРОНИ

ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival, STEAM ROOM, България

дискусия

През последните години силуетът на независимия артист започна да придобива все по-ясни очертания и плътност. Появиха се театри, студиа, организации, групи и кръгове от съмишленици, които се определиха като независими или както ги наричаме ние от АСТ - свободни.
В третото издание на МАСТЪРКЛАС ЗА СВОБОДНИ ЕЛЕКТРОНИ, Асоциация за Свободен Театър (АСТ) ви среща с Жана Пенчева (Гараж Колектив). Ще разберем повече за формата хореографски концерт, какви са художествените търсения на Гараж Колектив и как проектът STEAM ROOM се развива успоредно в четири държави. Имайки предвид, че ви срещаме с човек които се изразява предимно с тялото си, няма да задълбаваме прекалено много във вербалния изказ и ще преминем в танцов режим, слушайки любимата музика на Жана.
Събитието ще ви даде възможност за нетуъркинг, а защо не и за нови колаборации. В мастъркласа сме поканили студенти от всички вузове по изкуства в София, също и бъдещите арт- мениджъри от Софийския университет и НАТФИЗ.
Жана Пенчева е хореограф и танцьор от България. Завършва бакалавърска и магистърска степен в Нов български университет, София. С изявени интереси към тялото и движението, тя продължава образованието си чрез серия от семинари в танцови практики и програми като Nomad dance academy и DanceWeb. През този период (2009) тя създава първия си спектакъл - “Glass of love”. Следващи проекти: “Тouch down” 2010 и “Епизод IV - размисли през свободното време” 2011. В периода 2015-2018 г. тя е част от танцова компания Дюн и нейните ко-продуцентски проекти. Като хореограф работи и върху няколко представления със Социален Център Бургас.
Тя е съосновател на Гараж Колектив, а през 2018 г. Заедно с Александар Георгиев и Дарио Дамас създават международния артистичен екип STEAM ROOM, който се движи между Бургас, София, Тенерифе, Скопие и Стокхолм, създавайки своите артистични работи в различни Европейски контексти. През 2020 г. екипът инициира дългосрочния международен проект ICC/ Въображаващ (се) Хореографски Център.
Гараж Колектив е организация, която работи в областта на хореографията и танца, легално установена в България, но активна на международно ниво и ръководеща се от принципите на колективното авторство.
„Гараж Колектив” е основана през 2011 г. от Александар Георгиев, Жана Пенчева, Деница Дикова, Ирена Цветанова и Николина Тодорова. През цялата си история организацията е действала основно като финансова структура за колективните и индивидуални творчески проекти на своите основатели.
STEAM ROOM е артистичен екип в областта на хореографията и танца. Екипът е сформиран от Александар Георгиев - Аце, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас, трима хореографи/танцьори, работещи паралелно активно на местно и международно ниво в София, Бургас, Скопие, Стокхолм и Тенерифе.
STEAM ROOM се формира от желанието да се улеснят условията и средата, които допринасят за развитието на работата в областта на хореографията и танца в различни населени места, с присъща международна визия. STEAM ROOM има за цел да отвори пространства за размисъл и по-широко критично познание чрез артистична работа и културни инициативи.
Асоциация за свободен театър (АСТ) е сдружение на свободно практикуващи професионалисти, работещи в сферата на изпълнителските изкуства. Тя включвабългарски неправителствени организации, творчески колективи, индивидуални артисти и други професионалисти в полето на сценичните изкуства. Асоциацията е учредена през 2009 г. от български режисьори, артисти, теоретици и автори.
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма Критики ’22 и в партньорство с РЦСИ “Топлоцентрала”

ACT Фестивал за свободен театър / ACT Independent Theatre Festival, STEAM ROOM, България

дискусия