Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПРЕМИЕРА I ОПИАТ

Михаил Бонев, България

09 май 2024, четвъртък

Зала 4

21.00 часа

50 минути

ПРЕМИЕРА I ОПИАТ

Михаил Бонев, България

съвременен танц

 

“Опиат” е една от продукциите, които РЦСИ “Топлоцентрала” селектира за съвместно финансиране и копродукция по отворената си покана за 2023-2024.

Михаил Бонев е на 17 години, когато "Опиат" се ражда като миниатюра за дипломирането му в Алма Алтер преди да е навършил дори своето пълнолетие. Един мотив от историята на именития български поет Пейо Яворов и неговата турбулентна, всепоглъщаща любов с Мина Тодорова се загнездва в ума на младия Михаил, отеква в сърцето му и като че ли резонира през цялото му същество: "Това не е любов, това е адикция."

Една картина стои в съзнанието му, докато строи хореографския текст на представлението - същата, в която Пейо и Мина откриват отразени най-всеобхватно конфликта и дълбочината на своите вълнения: лъв и зебра в екзистенциална схватка на живот и смърт. Творбата е изпълнена в странна двусмисленост и е невъзможно да се разграничи дали лъвът изяжда зебрата или двете животни са преплетени в страстна целувка.

“Дали са само техните вълнения или са неизменно споделени от всекиго”, продължава да носи импринта на тази емоция Михаил далеч отвъд дипломната си творба. Първо в Будапеща, а после в Държавната консерватория в Санкт Петербург, където, на възраст от 19 години, продължава изучаването на съвременен танц и пърформанс. Сякаш самият той е изпратен на изконно преследване да разбере повече - както в творческия си, така и в личния си живот. Както за себе си, така и за всички нас. Едното като огледало на другото.

Този сезон към Михаил Бонев се присъединява Ребека Пихлер, живееща във Виена, Австрия, самата тя завършила хореография за съвременен танц в “MUK music and arts Vienna University”. Заедно, двамата стъпват върху основите, поставени от Михаил, за да разгърнат нов прочит - с опитността, която са развили по своя път като артисти, но преди всичко с чувствителността, която са опознали като хора.

“Пътят е труден, трънлив, непонятен, често ненормален, винаги неповторим, така характерно изпълнен със страх от неизвестното. Същевременно, сякаш е фундаментален начин да черпим всеизпълваща наслада, себепознание и личностно израстване, а с тях да берем плодовете от партньорството си с човека до нас. Да вървим, да танцуваме ръка за ръка през екстремностите и сътресенията на живота, към онзи тъй бленуван бряг на задружност, подкрепа и хармония. Без да знаем кога и дали ще го достигнем.”

Михаил Бонев, България

съвременен танц

По идея на Михаил Бонев

Хореография и изпълнение Михаил Бонев (България) и Ребека Пихлер (Австрия)