Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

ПАЯЦИ

VOX POPULI, България

18 юни 2023, неделя

Голяма зала

19.30 часа

70 мин.

ПАЯЦИ

VOX POPULI, България

театрална инсталация

Актьори пресъздават истински истории на лишени от свобода, събрани от екипа през лятото на 2022.  
 
 „ПАЯЦИ“ - първа част от трилогията „Паяци“, „Нощни пеперуди“ и „Божи кравички“, с която VOX POPULI продължава изследването на маргинализирани социални групи, което стартира с поредицата „Невидими“ през 2012 . В навечерието на десетата си годишнина, Студиото започва този проект с поглед към едни от стигматизираните представители на обществото ни -  респективно затворниците, проститутките и представителите на монашеството.  
 
 „ПАЯЦИ“ изважда наяве истории от Софийския затвор  - как “лишените” понасят загубата на свободата; дали вярват, че ще бъдат реабилитирани след изтичането на присъдата си и как възнамеряват да продължат живота си оттам нататък.  „Затворник“ е печат върху личността, който трудно може да бъде изтрит и пречи на човека да се върне към нормалността. Много от лишените от свобода в някакъв момент отново попадат зад решетките -  често, защото към тях липсва обществено доверие към тях и/или не успяват да се интегрират. 
 
 През 2021 Студио за документален театър VOX POPULI радикално представи новата си творческа стратегия, а именно извеждането на театралното съдържание в екстериорна градска среда. Със създаването на своите 6 сценични кабини (автономни микро-сцени, в които за пръв път се разположи спектакълът „ЕКСПОНАТИ“ 2021), последвано от реализацията на открита сцена „Контейнер“, VOX POPULI  отговори на нуждата от социално-артистичен жест, роден ОТ и ЗА градската среда. Традиционният „вербатим“ метод на VOX POPULI, в който текстът за театър се ражда от живото слово на обикновени хора и изследва актуални, важни за обществото ни теми, е инструмент за провеждане на артистична акция със силна социална ангажираност. 
 
Историите са събрани със съдействието на Централен Софийски Затвор и в партньорство с „Български хелзинкски комитет“. 

Не се препоръчва за лица под 16 годишна възраст.

---

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на „Програма „Култура“ на Столична община. Сценичният павилион на VOX POPULI става реалност благодарение на подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на столицата в раздел „Открити сцени“.  
 
VOX POPULI развива своята дейност през 2022, благодарение „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ на Национален Фонд „Култура“ 

VOX POPULI, България

театрална инсталация

Драматургия и режисура Неда Соколовска

Сценография Невена Георгиева

Техническа реализация Ивайло Георгиев

С участието на Петко Каменов, Георги Налджиев, Живко Гущеров, Богдан Казанджиев, Николай Върбанов, Симеон Бончев, Петър Булиев, Поло Оконе