Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Предметиране

Ян Розман, Словения

19 май 2022, четвъртък

Зала 1

19.30 часа

80 мин.

Предметиране

Ян Розман, Словения

театрално представление

В своето соло “Предметиране“ хореографът, изпълнител и майстор на импровизацията Ян Розман се конфронтира с най-различни неща – т.е. предмети, които го заобикалят и усещанията и идеите, които те предизвикват. Представлението е интуитивна реакция на света от предмети, от които сме заобиколени. Сцената се превръща в пространство за контакт с живата и неживата материя, екосистема, в която предметите си взаимодействат, разкривайки различни свои страни. “Предметиране“ си играе със състоянието ни да сме „между“ – между обекти и субекти, между съществуването, спекулативното съществуване и несъществуването, между пасивността и активността, насищането, спокойствието, емпатията, светлината, здрача, тъмнината, баналността, мистериозността и поетичността. 


Творческият процес на Ян Розман се корени в изследването на материалното, започнал още с магистърската му работа в Междууниверситетския център за танц в Берлин. Концептуално той се опира на идеите, развити от философите върху спекулативния реализъм и обектно-ориентираната онтология, т.е. на тяхното разбиране за „нещата“. Разглеждани като обект, но не като инструмент, обектите разкриват своя поетически потенциал, хореографска сила и свързаност с изпълнителя на сцената. Представлението предизвиква антропоцентричното мислене, търсейки алтернативни модели за съвместно съществуване на предметите в момент, в който сме заплашени от глобална екологична катастрофа и пренасищане в съвременния Западен начин на живот.

Гостуването на представлението  се осъществява в рамките на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS - Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа на Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз и Програма „Култура“ на Столична община. 

Представлението е реализирано с подкрепата на Община Любляна, Словения.

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ - Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Ян Розман (1991) е изпълнител, хореограф, импровизатор и автор, базиран между Любляна и Берлин. Изучава съвременен танц в “Arts Gymnasium“, Любляна и хореография в “SNDO“ (AhK), в Амстердам. Магистърската си степен завършва в “solo/dance/authorship“ на HZT (UdK), Берлин, като междувременно се дипломира и като психотерапевт. Артистичната му практика е свързана с изследване на телата, материалната семиотика, текстурата, грешките, объркванията, екологията, въображението, хумора и в търсене на изпълнителски практики, приложими в антропоценната епоха след интернет. 

Ян Розман, Словения

театрално представление

Концепция и изпълнение Ян Розман

Драматургия Юлия Керен Турбаан

Осветление Уршка Вохар

Костюми Таня Паджан/Kiss the Future