Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПРЕМИЕРА I ОМАТИДИЙ

Пламен Харманджиев, България

08 март 2024, петък

Зала 4

19.00 часа

40

ПРЕМИЕРА I ОМАТИДИЙ

Пламен Харманджиев, България

представление

„За какво говориш, какво сънуваш? Не разбираш ли, че светът вече не ни принадлежи, не виждаш ли, че ни излъгаха. Нашето бъдеще отказа да пристигне.“

ОМАТИДИЙ е перформативен експеримент по постдраматичния текст за театър „16ти юни“ на драматурга Пламен Харманджиев, протягащ ръка към три различни живота, които остават неразделимо свързани от повтарящите се в тях личностни конфликти, които времето, политиката, технологията и медиите модифицират, но не успяват да разрешат.

Спектакълът изследва различните форми на живеене в три фази на младостта, в три различни времена и градове и ги свързва, чрез процеса на загубата на илюзиите и намирането на нова надежда, за едно вечно предстоящо и несигурно бъдеще. Aктьорите повеждат зрителите из игрово лутане по границите на театралната ситуация.

Представлението ОМАТИДИЙ е по текста „16ти юни“ на Пламен Харманджиев - един от трите наградени сценария в наскоро проведения от Столична община, АСТ Асоциация за свободен театър и норвежката организация TOU SCENE конкурс за сценарии.

Конкурсът за сценарии, както и реализацията на спектакъла ОМАТИДИЙ се осъществяват в рамките на проект „Утвърждаване на РЦСИ ТОПЛОЦЕНТРАЛА като модерно пространство за изкуство, култура и диалог“, който се изпълнява с финансова подкрепа  в размер на 199 996,93 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 г. по Програма PA14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество” и се осъществява от Столична община в партньорство с Tou Scene Ставангер, Норвегия и АСТ Асоциация за свободен театър.

---------- 
Пламен Харманджиев завършва Театрознание и театрален мениджмънт в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. По време на следването си прекарва една година по програмата за обмен Еразъм+ в Института по приложно театрознание, Юстус-Либиг-Университет в Гисен, Германия. От 2021г. е част от магистърската програма по Театрознание, кинознание и медийни науки на Виенския университет. Към този момент работи в „Бургтеатър“, Виена и продължава да пише театрална и танцова критика на български и английски език. Негови текстове и материали са публикувани в списание „Хомо Луденс“; „Литературен вестник“; „Списание за танц“; „Springback Magazine” и онлайн издания като блогът на „Световен театър в София“; блогът на АСТ Асоциация за свободен театър и блогът на АСТ Фестивал за свободен театър. През 2019 прави стаж като драматург в „Ландестеатър Линц“, Линц, Австрия. През 2021г. е Асистент на режисьора в спектакъла на Робърт Уилсън „Бурята“ в Народен театър „Иван Вазов“, отличен с награда ИКАР за „Най-добър спектакъл“. Работил е с артисти като Младен Алексиев и немската пърформънс трупа „Ши Ши Поп“. През 2023г. Пламен е селекционер и драматург на Конкурса за млад театрален режисьор „Слави Шкаров“ в Театър „Сава Огнянов“, Русе.

Кристина Беломорска завършва Режисура за драматичен театър в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2019 г. Дебютира с театрално-визуалния моноспектакъл “Морфин” на сцената на YALTA ART ROOM, а за режисурата на спектакъла е номинирана за Аскеѐр и печели награда ‘Икар’ в категория ‘Дебют’. През 2024 г. поставя спектакъла ‘Слугините’ на Жан Жьоне. Водещ е на предаването за изкуство и култура ‘Чакащи артисти’ в Дарик радио.

Пламен Харманджиев, България

представление

Драматург Пламен Харманджиев

Режисьор Кристина Беломорска

Сценография/Костюми Алица Микоциова

Музика Христо Намлиев

С участието на Димитър Крумов и Петър Петров – Перо