Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПРЕМИЕРА "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?"

Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански, България

30 юли 2024, вторник

Тераса бар

20.00 часа

1:30

ПРЕМИЕРА "лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?"

Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански, България

представление

На 30-ти юли (вторник), от 20:00 часа, в Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ – гр. София ще се проведе премиерата на театралната игра „лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?”, реализирана по проект Green E.Th.I.Cs - Green Experience Through Theatre Inspiring Communities.
Авторският спектакъл на Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански „лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?” е продуциран от Фондация за предприемачество, култура и образование (ФПКО) и увлича публиката в игрова драматургична структура, обединявайки присъстващите в два отбора. Дали закъсняваме и закъде бързаме, ще търсим отговора заедно. Театралната игра разказва истории, задава въпроси, дава поле за изследване и представя достоверни научни факти за изменението на климата и биоразнообразието на достъпен език, използвайки артистични похвати. За да си дадем сметка за какво сме леко закъснели, играта интегрира две утвърдени европейски практики - методологията на Центъра за социален и обществен театър (SCT Centre) и Театър на колела (Mulino ad Arte), давайки възможност публиката да се впусне в забавно, оригинално и екологично преживяване.
За провеждането на играта актьорите ще имат нужда от съдействието на публиката. Всеки ще има възможност да допринесе за генериране на електроенергията, необходима за спектакъла, карайки специални колела. По този начин се намалява негативното въздействие върху околната среда и забавлявайки се, зрителите допринасят за опазването на планетата и нейните ресурси.
Театралната игра „лЕКО ЗАКЪСНЕЛИ?” се базира на различни подходи, характерни за импровизационния театър. Играта има културен и образователен характер, като насърчава както критичното мислене на публиката, така и повишаването на гражданските действия в посока по-устойчив начин на живот. Всички артисти и младежи с интерес към сценичните изкуства, желаещи да се впуснат в процеса на изграждане на театралната игра, са добре дошли да се включат в три театралните ателиета, които ще се проведат на 15, 16 и 17 юли в Национален студентски дом. За участието е необходима предварителна регистрация. Актуална информация можете да откриете в официалната Facebook страница на ФПКО.
Европейският проект Green E.Th.I.Cs - Green Experience Through Theatre Inspiring Communities цели с помощта на редица културни инициативи да повиши осведомеността за климатичните промени чрез средствата на сценичните изкуства и стимулиране на критичното мислене и проактивността по отношение на Европейския зелен пакт.
ФПКО е артистичен партньор по проекта Green E.Th.I.Cs, който е съфинансиран по програма „Творческа Европа“ и Национален фонд „Култура“. Проектът се осъществява в сътрудничество на 18 партньори от 12 европейски държави, сред които България, Германия, Гърция, Испания, Италия (водещ партньор), Латвия, Нидерландия, Полша, Португалия, Сърбия, Унгария и Швеция.
Артистичен екип:
Веселин И. Петров е професионален актьор и режисьор на свободна практика. След като се дипломира в НАТФИЗ „К. Сарафов“, започва работа като асистент преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. д-р А. Атанасов. Изучавал е и актьорско майсторство за куклен театър. Включва се в творческа работилница за импровизационен театър и започва да практикува в професионалната група „ХаХаХаИмпро“ театър. Участва в няколко телевизионни продукции и редица театрални постановки. Завършва магистратура СУ „Св. Климент Охридски“ специалност „Литература, кино и визуална култура“.
Иван Станчев завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ през 2016 година в класа на проф. Снежина Танковска. Участва в представления в София и из цялата страна. От 2016 година се занимава с импровизационен театър, а от 2019 година е в сферата и на образователния театър.
Михаил Сървански е професионален актьор, който завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” през 2014 г. в класа на проф. Здравко Митков. От 10 години е част от трупата на Сатиричен театър “Алеко Константинов”. Освен ролите в театъра, Михаил има изяви и на сцената на Държавна опера Варна. Занимава се активно с пеене, импровизационен театър и дублаж.

Веселин Петров, Иван Станчев и Михаил Сървански, България

представление