Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Премиера за България I Веднъж прекосиш ли океана

Мартина Новакова България/Испания

21 април 2024, неделя

Зала 2

19.00 часа

80 минути

Премиера за България I Веднъж прекосиш ли океана

Мартина Новакова България/Испания

вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова

* Представлението е двуезично, на български и английски език и разполага със субтитри, което го прави достъпно и за чуждестранна публика.

„Веднъж прекосиш ли океана” е полет от София до Ню Йорк, на който седем души пътуват в едно тяло. Как пресъздаваме културата си в чужда страна? Какъв образ бихме искали да има България пред света? Каква е ролята на изкуството в това?

В този документален моноспектакъл Мартина Новакова използва техниката на вербатим театъра, за да въплъти историите на седем български артисти, живеещи в Ню Йорк. „Веднъж прекосиш ли океана“ ни поставя в ролята на преводачи на собствената ни култура в чужд социокултурен контекст и на физически носители на страната ни, която отдавна се простира отвъд географските граници.

Премиерата на „Веднъж прекосиш ли океана" се състоя в театър 14th Y Theater, в Манхатън, Ню Йорк през май 2023 г. Оттогава моноспектакълът е гостувал в Торонто, Чикаго, Хюстън, Лас Вегас, Сан Франциско, Ориндж Каунти, Мадрид и Барселона. Премиерата в София се състои през април 2024 г. в Топлоцентрала, като впоследствие Мартина става Човек на деня на Свободна Европа.

Мартина Новакова е драматург, режисьор и пърформър. Магистър е по Документален и социален театър от Нюйоркския университет, със стипендия от Фулбрайт и допълваща стипендия от Тук-Там, и магистър по Театрално изкуство от Университет Карлос III в Мадрид.

„Веднъж прекосиш ли океана” е дипломният ѝ спектакъл от Нюйоркския университет. Проектът е създаден в Лабораторията по вербатим театър, с директор проф. Джо Салватор. Той е резултат от задълбочено изследователско проучване и дългогодишен личен интерес към българските имигрантски общности по света.

За представлението са интервюирани над 20 артисти от различни сфери на изкуството, живеещи в Ню Йорк. В драматургията са вплетени историите на шестима от тях чрез техниката на вербатим театъра: дословното пресъздаване на думите и жестовете на участниците, чиито гласове се свързват в голяма обща история.

Публиката на този полет е поканена да даде отговор на някои от основните въпроси, които изследва пиесата. Представлението е последвано от дискусия.

Вижте трейлър

Мартина Новакова България/Испания

вербатим моноспектакъл на Мартина Новакова

Текст, режисура и пърформанс Мартина Новакова

Асистент режисьор Райън Хауланд

Асистент Кат Тодорова

Академичен ръководител Джо Салватор

Асистент продукция Юкинг Джао, Касиди Кайе

Мултимедия Мигел Валентин

Графичен дизайн Al Nik [Александра Николова]

Продукция Фондация Паноптикум