Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

СЕГАШНО : ПЕРФЕКТНО

Ян Моцек, Чехия

14 октомври 2023, събота

Зала 1

19.30 часа

70 мин.

СЕГАШНО : ПЕРФЕКТНО

Ян Моцек, Чехия

представление

Не прави леяни богове. Изход 34:17

От времето на византийските войници, натоварени с отговорността да премахнат портрета на Христос от Бронзовата порта до Императорския дворец, до атаките на суфражетките срещу изкуството в британските галерии, до днешните активисти, събарящи колониални статуи на Запад. Наред с доминиращите образи, икони и разкази, винаги е имало алтернативни конкуриращи се такива, готови да оберат излишъка в подходящия момент. Наред с фанатичните иконоборци, безкомпромисно унищожаващи всички признаци на враждебна идеология, имаше паралелна тълпа от също толкова фанатични иконоборци, които защитаваха съществуващите символи до последния си дъх.

Present: perfect е представление, което изследва иконоборческите жестове днес, чрез които се свързваме със символите от собственото ни минало, кoито са сформирали на нашата културна идентичност. Изпълнителите Ирина Андреева и Тинка Аврамова ще ви разведат из нашия музей с ценни исторически предмети в колекцията си, но те само отбелязват различни версии на важни исторически събития и вече е трудно да се разграничи кои са важни, кои е хубаво да помним и кои е по-добре да забравим. Представителните пространства на почтената институция на паметта бавно се превръщат в причудлива „стая на яростта“, където отдавна отминали събития се трансформират в най-актуалното настояще, а забравената история се превръща в ракетна стрелба за настоящето.

Премиера: 14 септември 2021 г., Alfred ve dvoře, Прага

Представлението се играе на английски език с английски субтитри.

Повече за Ян Моцек

Проектите на Ян Моцек заемат място на границата между театъра и визуалните изкуства. В представленията си Моцек съчетава елементи от поп културата, политиката и документалния филм, занимавайки се със съвременни проблеми. Последните му предавания Radiant City (2015), Shadow Meadow (2017), Fatherland (2018), Virtual Ritual (2019), Аз съм проблемът (2020), Present: Perfect (2021), Пейзаж с фазан, заек и сърна (2022) са представени на чуждестранни фестивали, включително Fast Forward Dresden, Submerge Digital Arts Festival, 4+4 Days in Motion, Use the City Košice и други. Неговите творби са представени в сътрудничество с Tана Свехлова като част от  продуцентската платформа SixHouses. Ян Моцек е член на мрежата In-Situ.

Представянвто на Ян Моцек в София е подкрепено от ЕС – NextGenerationEU, Czech Recovery Plan, Ministry of Culture Czech Republic.

Ян Моцек, Чехия

представление

Концепция и реализация Jan Mocek

Изпълнител/и Irina Andreeva, Tinka Avramova

Светлинен дизайн Václav Hruška

Композиция, музика Matouš Hekela

Продукция Táňa Švehlová

Фотограф корица Adéla Vosičková