Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

Приказките на Кейти

Марио Биаджини, Италия

26 май 2022, четвъртък

Зала 2

19.30 часа

55

Приказките на Кейти

Марио Биаджини, Италия

Театрално представление

Представлението е на английски език с български субтитри.

"Приказките на Кейти" е историята на една жена и нейният любовник, който след ужасно събитие я оставя с обещание да се върне един ден. Това е историята на една градина с овощни дървета от череши.

Кейти, заедно с няколко чуждестранни слуги, живее защитена в градината си, под сянката на нейните черешови дървета, мълчаливи свидетели на нейния живот и история. Всеки ден Кейти приема посетители, защото всеки момент може да доведе връщането на този, който замина, затова Кейти продължава да се държи в готовност. С нейните истории и мълчание, Кейти ни разказва за копнеж, чакане, тя ни разкрива онова, което е неизказано. Тя, която чака, е самата тя на пътешествие, застанала мълчаливо на пътя на живота си в ярки рамки, в центъра на градината си под сянката на черешовите дървета, пълни със спомени. Една жена, стояща пред Историята, изправена пред собствените си светлини и нейните собствени сенки, на кръстопътя на миналото и бъдещето. Неизказаният копнеж на Кейти, който самата тя олицетворява, ни кани да разсъждаваме върху мястото, на което принадлежим, и да се отворим за безсловесен въпрос за ролята на нашата съвест в оглушителния поток от събития и в объркания вихър от копнежи, които ни съпровождат на всяка крачка.

Приказките на Кейти е сложна и многопластова среща с Кейти – момиче, чийто житейски опит и съдба са капсулирани в песните. Но Кейти (на полски: Kasia) също е името на тълпа. Традиционно се използва в полските народни песни, поезия и приказки като име на женски герой. Следователно, срещата с Кейти е среща с хиляди жени, чиито преживявания са били изключени и премълчавани от героичните истории, написани и преразказани от мъже. Да се срещнем с тях чрез и в песента означава да им върнем гласовете, позволявайки ни да ги чуем.” /Проф. Дариуш Косински, Ягелонски университет, Краков/

Агнешка Казимерска е актриса и театрален педагог. От 2007 г. работи като актриса и асистент в реномирания международен център за театрални изследвания – Работен център на Йежи Гротовски и Томас Ричардс, като член на екипа на Отворена Програма/Open Program, ръководен от Марио Биаджини, асоцииран директор на Работния център.

Тя е участвала в процеса на създаване и като актриса във всички перформативни събития от “Цикъла на Гинсбърг” на Отворена Програма/Open Program (2007-2015):

“I Am America”, “Not History’s Bones – A Poetry Concert”,” Electric Party Songs”, ”The Night Watch”. От 2013 г. играе в “The Hidden Sayings”, “Тhe Open Choir”, “Dark Is My Mother”, “Will Be Heard” и “HOME”, всички режисирани от Марио Биаджини.

Тя създава и изпълнява моноспектакъла „Приказките на Кейти“, режисиран от М. Биаджини. Премиерата на „Приказките на Кейти“ през 2018 г. и досега е представена и споделена с публика в Ню Йорк (САЩ), Понтедера (Италия), Перм (Русия), Флоренция (Италия), Торонто (Канада), Сиринц (Турция), Париж (Франция) ) и Милано (Италия).

През декември 2020 г. беше записана филмирана версия на Katie’s Tales и споделена с публиката на международни фестивали за дигитален театър по време на блокирането.

На 28.05, 29.05, 30.05 Агнешка Казимерска ще проведе два уъркшопа "Звукоизвличане" (Модул А) и "Вътрешни персонажи (Модул Б). Повече информация:

https://toplocentrala.bg/education/zvukoizvlichane-uarkshop-a-i 

 

 

Марио Биаджини, Италия

Театрално представление

Режисьор Марио Биаджини

Изпълнение Агнешка Казимерска

Продукция Fondazione Teatro della Toscana / Работен център на Йежи Гротовски и Томас Ричардс

Nikita Chuntomov
Nikita Chuntomov
Renato Esposito