Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПроТекст 12: Пърформанс-четене на „Коте за спомен от мрака”

Неда Неждана, Украйна

13 юни 2023, вторник

Сцена бар

19.30 часа

60

ПроТекст 12: Пърформанс-четене на „Коте за спомен от мрака”

Неда Неждана, Украйна

пърформанс-четене

Тази пиеса разказва за жените в региона Донбас непосредствено след окупацията на Крим. Написана е през 2015 г. на основата на различни действителни истории, събития и факти. Главната героиня е бежанка от Донбас, доброволец по време на окупацията. Тя оцелява и избягва, но губи дома си, работата, града, приятелите. Единственото, което й остава от него, са три осиротели котета - бяло, сиво и черно.

Неда Неждана (1971) е родена в Краматорск, Донецка област. Тя е драматург, културолог, критик и преводач. Автор на над двадесет и пет пиеси, като две от тях са включени в каталозите за най-добра пиеса в Европа през 2004 г., 2008 г. и 2012 г. (The European Theatre Today: Plays).

Минка Параскевова е писател, преводач и театровед. Тя изучава европейски театър в Единбургския университет през 2009 година и завършва докторска дисертация върху театралните адаптации на класически европейски пиеси на Лиз Лоххед в Университета Куийн Маргарет в град Единбург, Шотландия, през 2014 година. В момента тя работи като писател, преводач и преподавател  на свободна практика към Британския съвет. От 2021 година е член на Конфедерацията на българските писатели и на българския комитет на мрежата: EURODRAM.

Четенето е част от 12-то издание на платформата за нова драматургия ПроТекст на Организация “36 маймуни”.

ПроТекст 12 за трета поредна година ще бъде модул от Фестивала за нова драматургия - NEW STAGES SOUTHEAST: „Драма и политика“ в периода 12-18 юни, организиран от Гьоте-институт България.

Екипът на ПроТекст от 2007 година развива формàта „пърформанс-четене” и представя в платформата нова европейска и българска драматургия. Формàтът представя пиесите по жив и съвременен начин, включвайки всички елементи на едно бъдещо представление в атмосфера, близка до импровизационния дух на джем сешъна в музиката. Така зрителите могат да видят “скица” на представление с целия му екип. Инициативата има за задача да насърчава популяризацията на съвременни автори и пиеси, да обогатява театралния контекст с нови текстове за театър, да проследява новите тенденции в съвременната драматургия и да насърчава обмена между България и Европа в тази област.

Тази година във фокуса на ПроТекст 12 са новите европейски пиеси. В престижната селекция на българския комитет на международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM за 2023 година попаднаха три източноевропейски пиеси - украинска, руска и румънска, чиито автори са утвърдени в цяла Европа.

Селекцията тази година е много силна и акцентира върху факта, че съвременната драматургия е по-голяма от всички разделения, защото държи на хуманността и истината повече от всичко друго.

******

ПроТекст 12 е продукция на „36 Маймуни“.

Селекция `23 за преводни пиеси на българския комитет към Eurodram.

Официални партньори и домакини на ПроТекст 12 са: Eurodram, New Stages Southeast, Гьоте-институт, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22 и ВРЧКО.

Неда Неждана, Украйна

пърформанс-четене

Автор/и Неда Неждана

Превод Минка Параскевова, консултант украински език Тетяна Колосова

Режисьор Боян Крачолов

Участват Галя Костадинова

Асистент режисьор Симона Здравкова