Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

ПроТекст 12: Пърформанс четене на „Крокодил”

Елизе Вилк, Румъния

15 юни 2023, четвъртък

Сцена бар

19.00 часа

60

ПроТекст 12: Пърформанс четене на „Крокодил”

Елизе Вилк, Румъния

пърформанс-четене

Давид е на 11 години и има много въпроси. Защо не може да е момиче като Симо, най-добрата му приятелка? На всичкото отгоре и това, което изпитва към Феликс, неговия съученик. Всеки път, когато Феликс е наоколо, Давид усеща странно присвиване в стомаха. Вътре в Давид живее малко крокодилче, което си отхапва от сърцето му всеки път, когато е тъжен.

Елизе Вилк (1981) е румънски драматург. Носителка е на множество награди, сред които е и наградата за източноевропейска драматургия „АВРОРА“ в Полша, както и наградата за съвременна драматургия от Театъра на драматурзите в Румъния. Нейни текстове се поставят в театри в Румъния и чужбина, като досега са преведени на дванадесет езика.

Лора Ненковска е родена през 1979 година в град Пазарджик, България. Тя е голяма любителка на румънския език, литература и култура и обича да споделя с българската публика хубавите си открития. Преподава румънски език, средновековна и съвременна румънска литература в СУ “Св. Климент Охридски”. Има над 25 преведени книги с художествена литература.

Четенето е част от 12-то издание на платформата за нова драматургия ПроТекст на Организация “36 маймуни”.

ПроТекст 12 за трета поредна година ще бъде модул от Фестивала за нова драматургия - NEW STAGES SOUTHEAST: „Драма и политика“ в периода 12-18 юни, организиран от Гьоте-институт България.

Екипът на ПроТекст от 2007 година развива формàта „пърформанс-четене” и представя в платформата нова европейска и българска драматургия. Формàтът представя пиесите по жив и съвременен начин, включвайки всички елементи на едно бъдещо представление в атмосфера, близка до импровизационния дух на джем сешъна в музиката. Така зрителите могат да видят “скица” на представление с целия му екип. Инициативата има за задача да насърчава популяризацията на съвременни автори и пиеси, да обогатява театралния контекст с нови текстове за театър, да проследява новите тенденции в съвременната драматургия и да насърчава обмена между България и Европа в тази област.

Тази година във фокуса на ПроТекст 12 са новите европейски пиеси. В престижната селекция на българския комитет на международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM за 2023 година попаднаха три източноевропейски пиеси - украинска, руска и румънска, чиито автори са утвърдени в цяла Европа.

Селекцията тази година е много силна и акцентира върху факта, че съвременната драматургия е по-голяма от всички разделения, защото държи на хуманността и истината повече от всичко друго.

******

ПроТекст 12 е продукция на „36 Маймуни“.

Селекция `23 за преводни пиеси на българския комитет към Eurodram.

Официални партньори и домакини на ПроТекст 12 са: Eurodram, New Stages Southeast, Гьоте-институт, Народен театър „Иван Вазов“, РЦСИ „Топлоцентрала“.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22 и ВРЧКО.

Елизе Вилк, Румъния

пърформанс-четене

Автор/и Елизе Вилк

Превод Лора Ненковска

Режисьор Денислав Янев

Участват Николай Марков и Надя Керанова

Сценично пространство Мария Колева

Костюми Мария Колева

Видео Мария Колева

Музика на живо Магдалена Петрович