Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

Абонирайте се за акценти в програмата

С потвърждаването на абонамента се съгласявате с Политиките за поверителност и Етичния кодекс на Топлоцентрала.

Благодарим ви, че се абонирахте!

"Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Елена Димитрова, България

21 септември 2023, четвъртък

Зала 2

19.00 часа

105 минути

"Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Елена Димитрова, България

театрален моноспектакъл

„Намираме се на най-ужасяващата територия на цялата история. Подплашени сме, при това сме подплашени като някакъв чудовищен материал на новия човек; през последното столетие всички ние заедно не сме нищо повече от една огромна болка; тази днешна болка – това сме самите ние; тази болка е нашето душевно състояние.“

(из „Моите награди“, Томас Бернхард, превод: Александър Андреев, издателство „Атлантис КЛ“)

Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин представят на сцената на РЦСИ „Топлоцентрала“ прочутият роман на Томас Бернхард - „Сеч. Една възбуда“.

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на „невидимото“, случващо се сякаш в съседната зала.

Процесът на работа по представлението започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи.

„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта“, казва Елена Димитрова.

Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийския Бекет“ и „екзистенциален клоун“.

Преводачът на „Сеч. Една възбуда“ – Александър Андреев пише за него: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим.“

Екипът изказва специални благодарности към Александър Андреев (преводач на „Сеч. Една възбуда“), Любомира Въжарова и издателство „Атлантис КЛ“ и Цветан Алексиев.

Представлението е реализирано от Сдружение „Форс минор“ с финансовата подкрепа на Министерство на  културата и Австрийското посолство в София.

Елена Димитрова, България

театрален моноспектакъл

Идея и концепция Елена Димитрова

Текст и сценична реализация Елена Димитрова и Явор Костов - Йондин

Превод Александър Андреев

С участието на Явор Костов - Йондин

Сценография, костюми и дизайн осветление Ралица Тонева

Композитор Любомир Брашненков

Фотограф Иван Дончев

Видеотрейлър Клара Стоянова

Плакат Георги Шаров