Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Програма Локация

Програмата

Локация Локация

Локация

Карта

гр. София 1408, ул. Емил Берсински 5

GPS: 42.6798144, 23.3133128

Виж в Google Maps →
Spotify Spotify

Spotify

"Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Елена Димитрова, България

21 септември 2023, четвъртък

Черна кутия

19.00 часа

105 мин

"Сеч. Една възбуда" по едноименния роман на Томас Бернхард

Елена Димитрова, България

театрален моноспектакъл

„Намираме се на най-ужасяващата територия на цялата история. Подплашени сме, при това сме подплашени като някакъв чудовищен материал на новия човек; през последното столетие всички ние заедно не сме нищо повече от една огромна болка; тази днешна болка – това сме самите ние; тази болка е нашето душевно състояние.“

 (из „Моите награди“, Томас Бернхард, превод: Александър Андреев, издателство „Атлантис КЛ“)

 

Елена Димитрова и Явор Костов-Йондин представят на сцената на РЦСИ „Топлоцентрала“ прочутият роман на Томас Бернхард - „Сеч. Една възбуда“.

Текстовете на австрийския писател не се появяват особено често на българска сцена. Представлението „Сеч. Една възбуда“ е по идея на актрисата Елена Димитрова, която заедно с актьора и режисьор Явор Костов-Йондин, създава първата сценична версия на текста в България. В него единствено действащо лице е писател, гост на вечеря на група виенски интелектуалци. Като един особен гротесков инквизитор, който без да напуска своя стол-трон ликвидира целия фалш, парвенющина и егоцентризъм на артистичния елит, той извършва почти аутопсия на лицемерното съществуване на всички присъстващи, включително и на своето собствено. Публиката се превръща в свидетел на интензивния вътрешен монолог на главния герой, но тя чува и външния свят. За нея е изграден сетивният образ на „невидимото“, случващо се сякаш в съседната зала.

Процесът на работа по представлението започва от поредица лабораторни опити, силно повлияни от психодраматичните подходи.

„Светът на изкуството и животът в изкуството, важни в миналото почти до сакралност, се оказват унищожени от една чудовищна машина, която употребява и захвърля таланта. Отдолу наднича отчаянието, породено от разбитите надежди, страха от стареенето и смъртта“, казва Елена Димитрова.

Томас Бернхард е един от най-значимите немскоезични писатели на XX в., наричан още „алпийски Бекет“ и „екзистенциален клоун“.

Преводачът на „Сеч. Една възбуда“ – Александър Андреев пише за него: „Томас Бернхард е един от най-грандиозните писатели на модерното време. Той не описва, а създава света такъв, какъвто не смеем да го мислим.“

 

Екипът изказва специални благодарности към Александър Андреев (преводач на „Сеч. Една възбуда“), Любомира Въжарова и издателство „Атлантис КЛ“ и Цветан Алексиев.

Представлението е реализирано от Сдружение „Форс Минор“ с финансовата подкрепа на Министерство на  културата и Австрийското посолство в София.

Елена Димитрова, България

театрален моноспектакъл

Идея и концепция Елена Димитрова

Текст и сценична реализация Елена Димитрова и Явор Костов - Йондин

Превод Александър Андреев

С участието на Явор Костов - Йондин

Сценография, костюми и дизайн осветление Ралица Тонева

Композитор Любомир Брашненков

Фотограф Иван Дончев

Видеотрейлър Клара Стоянова

Плакат Георги Шаров